Νοστιμεύει τα φαγητά και κάποιοι δε μπορούν χωρίς αυτό. Στην πραγματικότητα όμως το αλάτι μόνο κακό προκαλεί στον οργανισμό και θεωρείται απαγορευτικό σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη με επικεφαλής τον καθηγητή Graham MacGregor από το Πανεπιστήμιο Queen Marry της Μεγάλης Βρετανίας.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως το αλάτι παχαίνει, επειδή επηρεάζει τον μεταβολισμό και τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός απορροφά το λίπος.
Αυτό είναι ευρέως διαδεδομένο και γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι πως το αλάτι σχετίζεται με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη είναι η πρώτη φορά που συνδέεται και με την παχυσαρκία ανεξάρτητα από την ποσότητα ή τις θερμίδες που καταναλώνει κανείς.
Η έρευνα χρησιμοποίησε δεδομένα από 450 παιδιά και 780 ενήλικες, που κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ειδικοί ανέλυσαν δείγματα ούρων 24ώρου και υπολόγισαν πόσες θερμίδες είχαν καταναλώσει οι εν λόγω άνθρωποι τις τελευταίες 4 ημέρες, βασισμένοι σε ένα ημερολόγιο διατροφής.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρχαν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αλατιού στα ούρα ανθρώπων που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Τί συμβουλεύουν οι ειδικοι;
Να τρώμε μέχρι 6 γραμμάρια αλάτι ημερησίως, όμως οι έρευνες δείχνουν ότι καταναλώνουμε τελικά 8,1 γραμμάρια κατά μέσο όρο.