Η ιστορία της σοκολάτας ξεκινά από το 600 π.Χ. περίπου, από ένα τροπικό φυτό.
Με τον όρο «σοκολάτα» περιγράφουμε μία σειρά από προϊόντα που έχουν ως βασικό συστατικό ή προέρχονται από το κακαόδεντρο.
Είναι ένα από τα βασικά συστατικά στην ζαχαροπλαστική, σε γλυκά, παγωτά ή μπισκότα. Σοκολάτα επίσης ονομάζεται και το ζεστό ρόφημα (αφέψημα), με βάση την σοκολάτα.
Ωστόσο, η σοκολάτα εκτός από την βελούδινη υφή, την γλυκιά γεύση και το πλούσιο άρωμα, περιέχει και αρκετά ευεργετικά θρεπτικά συστατικά όπως καφεΐνη, λιπαρές ουσίες, πρωτεΐνες, ασβέστιο, φωσφόρο, μαγνήσιο, σίδηρος, χαλκός, βιταμίνη Ε, φυτικές ουσίες.
Εκτός από το ότι η σοκολάτα περιέχει κάποιες ουσίες και στοιχεία που είναι απαραίτητα για το σώμα, έχουν γίνει και έρευνες που αποδεικνύουν την ευεργετική επίδραση και τις θεραπευτικές ιδιότητες της σοκολάτας στην υγεία μας, γνωστές ήδη από την εποχή των Μάγια και των Αζτέκων, όπως:
- Μειώνει τη χοληστερόλη
Σύμφωνα με μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition, η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της LDL χοληστερόλης, γνωστή ως 'κακή χοληστερόλη.
Οι συγγραφείς της μελέτης έγραψαν «τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η συχνή κατανάλωση σοκολάτας που περιέχει φυτόστερολες και φλαβονοειδή, ως μέρος μιας διατροφής χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδίας μειώνοντας τη χοληστερόλη και βελτιώνοντας την αρτηριακή πίεση».
- Μπορεί να εμποδίσει την εξασθένηση της μνήμης
Οι επιστήμονες στο Harvard Medical School υποστηρίζουν ότι δύο φλιτζάνια ζεστής σοκολάτας την ημέρα συμβάλλουν στη καλή λειτουργία του εγκέφαλου και μειώνουν την εξασθένηση της μνήμης στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση σοκολάτας συνέβαλε στη βελτίωση της ροής του αίματος στα μέρη του εγκεφάλου.
Σε μια περαιτέρω μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2014, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα κακάο - που ονομάζεται lavado – είναι πιθανό, να μειώσει ή να προλάβει την περαιτέρω ζημιά των νευρικών οδών σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ. Αυτό σημαίνει ότι τα συμπτώματα της νόσου, όπως γνωστική εξασθένηση, επιβραδύνονται.
- Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου
Έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο ‘’The BMJ’’, δείχνει ότι η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας.
Οι συγγραφείς κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: "Με βάση τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει, τα επίπεδα κατανάλωσης σοκολάτας φαίνεται να συνδέονται με μια σημαντική μείωση του κινδύνου καρδιακών διαταραχών. Απαιτούνται όμως περαιτέρω πειραματικές μελέτες για να επιβεβαιώσουν μια δυνητικά ευεργετική επίδραση της κατανάλωσης σοκολάτας."
- Σοκολάτα και εγκεφαλικό επεισόδιο
Καναδοί επιστήμονες, σε μελέτη στην οποία συμμετείχαν 44.489 άτομα διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν σοκολάτα είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο από εκείνους που δεν κατανάλωναν.
Σε μια άλλη μελέτη, που έγινε σε 25.000 άνδρες και γυναίκες, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό 'Heart το 2015, οι ερευνητές παρακολούθησαν την επίδραση της σοκολάτας στη μακροπρόθεσμη υγεία. Τα ευρήματα έδειξαν ότι η κατανάλωση μέχρι 100 γραμμαρίων την ημέρα συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.
- Μειώνει την πίεση:
Η σοκολάτα έχει αποδειχθεί πως μειώνει την αρτηριακή πίεση. Μελέτη της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας έδειξε πως τα φλαβονοειδή που περιέχονται στην μαύρη σοκολάτα μπορούν να βοηθήσουν στην ομαλότερη λειτουργία των αρτηριών, και πιθανότατα να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου για την εκδήλωση καρδιακού επεισοδίου.
- Ρυθμίζει τη διάθεση:
Δεν χρειάζεστε την επιστήμη για να σας πει πως η σοκολάτα μπορεί να ωθήσει την διάθεσή σας, καθώς συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης και ενδορφινών, που ρυθμίζουν την διάθεση και χαρίζουν ευφορία. Κατ’ επέκταση η σοκολάτα έχει και αγχολυτική δράση.
Όσο για τους διάφορους ισχυρισμούς που συνδέουν την σοκολάτα με ημικρανίες, προβλήματα ακμής και αλλεργίες, έχουν όλοι πλέον καταρριφθεί.
Είτε είστε λάτρεις της σοκολάτας είτε όχι, έχετε ένα λόγο τώρα για να την εντάξετε στην διατροφή σας!
Δείτε επίσης!
Είστε μακαρονάδες; Καλά κάνετε!
Αυτή είναι η ακριβότερη ομελέτα στον κόσμο