Γιατί τρώμε πολύ στις γιορτές;
Δείτε πως θα το αποφύγετε!

Τα Χριστούγεννα, όπως και κάθε άλλη μεγάλη εορταστική περίοδος, έχει συνδεθεί με την αύξηση βάρους καθώς δεν είναι λίγοι οι παράγοντες που οδηγούν στην κατάσταση αυτή: λίγο το άγχος της προετοιμασίας, λίγο η τεράστια ποικιλία εορταστικών φαγητών στην αγορά αλλά και στα ντουλάπια μας, τα γλυκά και οι εορταστικές λιχουδιές που λαμβάνεις ως δώρα, οι "χαλαρές" διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων γύρω μας. Όλα τα παραπάνω έχουν το ίδιο αποτέλεσμα κάθε χρόνο, να φτάνεις τον Ιανουάριο να σκέφτεσαι την επόμενη δίαιτα αποτοξίνωσης για να απαλλαγείς από τα περιττά κιλά αλλά και να επαναφέρεις την ευεξία στον οργανισμό σου.

Φέτος ας κάνεις την αλλαγή από την αρχή. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα στερηθείς όλα τα αγαπημένα γιορτινά γλυκά και φαγητά που καταναλώνεις μια φορά τον χρόνο. Ούτε ότι θα μετράς θερμίδες στην κάθε σου μπουκιά. Σκοπός είναι να απολαύσεις πλήρως τα εορταστικά γεύματα, χωρίς ωστόσο να σημαίνει ότι πρέπει να το παρακάνεις. Τα παρακάτω 6 tips θα σε βοηθήσουν να αποφύγεις την υπερφαγία και να διατηρήσεις υγιή την σιλουέτα σου.

1. Αγόρασε λιγότερα

Είναι φυσικό πως όταν το σπίτι είναι γεμάτο με γλυκά και αλμυρά σνακ, δήθεν για κέρασμα στους καλεσμένους, σίγουρα θα υποκύψεις σε αυτούς παραπάνω από μια φορά. Οι αγορές τα Χριστούγεννα κάθε χρόνο παρουσιάζουν νέα προϊόντα, τα οποία θέλεις να δοκιμάσεις. Θυμήσου όμως να μην το παρακάνεις και φρόντισε να φτιάξεις μια λίστα με όσα θέλεις να υπάρχουν στο σπίτι, σημειώνοντας ακριβώς τις ποσότητες που χρειάζεσαι, ώστε να αποφύγεις τις υπερβολές και τις σπατάλες.

2. Περιόρισε τους "οπτικούς" πειρασμούς

Αν συνηθίζεις να έχεις σοκολατάκια, καραμέλες, μπισκότα κ.α. στο τραπεζάκι του σαλονιού ή στον πάγκο της κουζίνας, τότε δύσκολα θα γλιτώσεις το overeating. Οι οπτικοί πειρασμοί είναι αρκετά ισχυροί για να σε παρασύρουν. Όποτε καλύτερα να τους έχεις φυλαγμένους στο ντουλάπι και να τους απολαμβάνεις σιγά σιγά, παρά να βρίσκονται συνεχώς εκτεθειμένοι στο οπτικό σου πεδίο.

3. Φάε ό,τι σου αρέσει πραγματικά

Είναι σημαντικό να απολαμβάνουμε το φαγητό που τρώμε και όχι απλώς να το καταναλώνουμε επειδή μας το προσφέρουν ή επειδή πεινάμε. Στα εορταστικά δείπνα που θα βρεθείς ή τα φαγητά – δώρα που θα λάβεις, επίλεξε να φας μόνο αυτά που σου αρέσουν και να προσπεράσεις όλα τα υπόλοιπα. Για παράδειγμα, αν σου προσφέρουν ένα κουτί γλυκά, προτίμησε αυτά που πραγματικά απολαμβάνεις και δώσε τα υπόλοιπα.

4. Μην επηρεάζεσαι από τους γύρω σου

Μην επιτρέπεις στους άλλους να σου υποδεικνύουν πόσο θα φας ή πόσο θα πιείς. Απέφυγε συμπεριφορές σαν της γιαγιάς σου, όταν ήσουν μικρή, που σε τάιζε συνεχώς για να μεγαλώσεις. Μπορεί να σου προσφέρουν συνεχώς φαγητό ή ποτό που δεν ζήτησες ποτέ. Απλώς παρέλειψε το.

5. Η αποτοξίνωση μετά ή πριν τις γιορτές δεν αποτελεί δικαιολογία για να τρως υπερβολικά

Πολλοί συνηθίζουν να ακολουθούν περιοριστικές δίαιτες πριν την περίοδο των γιορτών ή να σχεδιάζουν μια αποτοξινωτική διατροφή μετά από αυτές, προκειμένου να μπορούν ελεύθερα να απολαύσουν κάθε χριστουγεννιάτικη λιχουδιά. Η τακτική αυτή σχεδόν ποτέ δεν επιφέρει θετικά αποτελέσματα, ενώ επιβαρύνει σημαντική τόσο την σιλουέτα, όσο και την υγεία, με την κατανάλωση υπερβολικού φαγητού. Συνέχισε να τρέφεσαι με μέτρο και ποιότητα, απολαμβάνοντας πλήρως το πνεύμα των γιορτών.