Γιατί ζητάς γλυκό μετά τον ύπνο;
Υπάρχει εξήγηση!

Η ζάχαρη μας παρέχει μια προσωρινή πηγή ενέργειας, ειδικά όταν νιώθουμε κουρασμένοι. Κάτι το οποίο οι περισσότεροι χρειάζονται, ειδικά, κατά την διάρκεια του απογεύματος, ώστε να "τονωθεί" λιγάκι ο οργανισμός. Γιατί όμως το χρειάζονται; Γιατί από τη στιγμή που δεν τρώμε σωστά ώστε να "απορροφήσουμε" τα αναγκαία (θρεπτικά) συστατικά για να διεκπεραιώσει το σώμα μας τις απαραίτητες μεταβολικές διεργασίες, εν τέλη το σώμα μας υπολειτουργεί μονίμως, αυξάνοντας το αίσθημα της κόπωσης.

Θέλοντας λοιπόν να νιώσεις καλύτερα και γεμάτος ενέργεια στρέφεσαι στο γλυκό (εσφαλμένα) μιας και αυτό που όντως χρειάζεται το σώμα και ο οργανισμός σου είναι φαγητό και όχι γλυκό. 

Τρόποι αντιμετώπισης

Προσθέτουμε σύνθετους υδατάνθρακες στο ενδιάμεσο

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες βρίσκονται σε τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες επιβραδύνουν την γρήγορη άνοδο του σακχάρου στο αίμα. Με αυτόν τον τρόπο αισθανόμαστε για περισσότερο χρονικό διάστημα "γεμάτοι", αφήνοντας την σκέψη των γλυκών μακριά μας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα όσπρια, η κινόα και όλα τα τρόφιμα ολικής αλέσεως (πχ. καστανό ρύζι, δημητριακά, ζυμαρικά, τα μπισκότα χωρίς ζάχαρη).

Αποφεύγουμε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες 

Μπορεί οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες να είναι νόστιμοι, ωστόσο φαγητά όπως οι τηγανητές πατάτες και τα μεταποιημένα σνακ αυξάνουν γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα, οδηγώντας γρηγορότερα σε μείωση της ενέργειας του οργανισμού μας. Αποτέλεσμα λοιπόν να ζητάς απεγνωσμένα γλυκό.

Καταναλώνουμε περισσότερα φρούτα 

Αν ωστόσο δεν μπορείς ή δεν θες να μπεις σε τόσο κόπο ώστε να κοιτάς αναλυτικά τους υδατάνθρακες που τρως καθημερινά, μπορείς την ώρα που θα σου έρθει η λιγούρα να δοκιμάσεις να φας ένα φρούτο. Τα φρούτα είναι φυσικά γλυκά από μόνα τους, πράγμα που σημαίνει πως μπορούν να καλύψουν την επιθυμία μας για γλυκό.