Ποια θρεπτικά συστατικά έχουμε περισσότερο ανάγκη;

Η υγιεινή διατροφή μάς χαρίζει ποιότητα ζωής και μακροζωία. Αυτό το γνωρίζουμε όλοι.

Αυτό που μπορεί να αγνοούμε βέβαια είναι ότι σε κα΄θε δεκαετία που διανύουμε ο οργανισμός μας καλείται να αντιμετωπίσει διαφορετικές προκλήσεις.

Πιο συγκεκριμένα:

Στην ηλικία των 20:

Στόχος είναι να χτίσουμε έναν γερό σκελετό και το μυστικό βρίσκεται στο ασβεστιο, το οποίο συνδυαστικά με τη βιταμίνη D (π.χ. από τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, τα λιπαρά ψάρια, όπως η σαρδέλα και ο σολομός), μας βοηθάει να αποκτήσουμε γερά οστά.

Στην ηλικία των 30:

Στόχος είναι η καλή εγκυμοσύνη και η απόκτηση παιδιού.

Η βιταμίνη Ε, την οποία βρίσκουμε στο λάδι, βελτιώνει το σπέρμα και σε συνδυασμό με τον ψευδάργυρο (οι καλύτερες πηγές του είναι τα θαλασσινά, το ταχίνι και τα κόκκινα κρέατα), αλλά και το σελήνιο, ενισχύεται το αναπαραγωγικό σύστημα. Καθοριστικό ρόλο παίζει και το φυλλικό οξύ ή βιταμίνη Β9, που θεωρείται ότι βοηθά στη δημιουργία νέων κυττάρων (το βρίσκουμε σε αφθονία στο συκώτι και τη βρώμη). 

 

 

Στην ηλικία των 40: 

 Στόχος είναι η διατήρηση της νεότητας, εμπλουτίζοντας τη διατροφή μας με αντιοξειδωτικά.

Η βιταμίνη Α, την οποία βρίσκουμε στα κόκκινα, πορτοκαλί και κίτρινα λαχανικά και φρούτα, όπως τα καρότα, οι πιπεριές και τα βερίκοκα, καθώς επίσης στα χόρτα, το σπανάκι και τις γλυκοπατάτες. Το σελήνιο, του οποίου καλές πηγές είναι τα πρωτεϊνούχα τρόφιμα (συκώτι, ψάρια, κόκκινο κρέας). Οι ανθοκυανίνες, που είναι φλαβονοειδή με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και τις βρίσκουμε στα κεράσια, τα δαμάσκηνα, τις φράουλες, τα κόκκινα σταφύλια, το ρόδι και σε διάφορες ποικιλίες μούρων. Οι κατεχίνες, των οποίων η κύρια πηγή είναι το τσάι -κυρίως το πράσινο και το λευκό-, ενώ σε μικρότερες ποσότητες τις βρίσκουμε στο κρασί, το μήλο και το σταφύλι και σε μεγάλες ποσότητες στη μαύρη σοκολάτα.

Στην ηλικά των 50:

Στόχος είναι η δυνατή καρδιά και η πρόληψη ασθενειών.

Τα αντιοξειδωτικά είναι το «κλειδί» για την παράταση της νεότητας και της ζωής.  Καρότα, πιπεριές, βερίκοκα, χόρτα, σπανάκι, γλυκοπατάτες, ελαιόλαδο, φυτικά έλαια, αμύγδαλα, φιστίκια, νιφάδες βρώμης, κουκουνάρι, καρύδια, ταχίνι, σουσάμι, μαϊντανός, ντομάτα, ακτινίδιο, μπρόκολο. 

Σε όποια ηλικία και αν βρισκόμαστε, υπάρχει μία πολύ σημαντική τροφή που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Πρόκειται για το ψάρι, που μας δίνει τα πολύτιμα ω-3 λιπαρά οξέα.