Ποια είναι τα πολύτιμα οφέλη για την υγεία μας;

Το έχουμε συνδυάσει με το καλοκαίρι και συγκεκριμένα μπορούμς να το καταναλώσουμε από τις τελευταίες μέρες του Ιουλίου, αλλά και όλο τον Αύγουστο.

Βέβαια και κατά τη διάρκεια του χρόνου συναντάμε τα αποξηραμένα σύκα ακόμα και σε σαλάτες ή σε μπάρες δημητριακών.

 

 

Αυτό που μπορεί να μην γνωρίζεις είναι το γεγονός πως τα οφέλη για τον οργανισμό μας και την υγεία μας εν γένει είναι πολλά!

Ας τα δούμε αναλυτικά:

1.Είναι γεμάτα με βιταμίνες

Σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, Β1 και Β2. 

2. Βοηθούν σημαντικά σε θέματα δυσκοιλιότητας

Τα σύκα διαθέτουν ήπιες καθαρτικές ιδιότητες. Τρία σύκα την ημέρα κάνουν τη δυσκοιλιότητα πέρα, μια για πάντα. Φρέσκα ή αποξηραμένα, την ίδια δουλίτσα κάνουν στο έντερο.

 

 

3. Βοηθούν στη διατήρηση του βάρους

Ως φυσική τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, τα σύκα σε κρατάνε χορτάτη κι επιβραδύνουν την πέψη, κι αυτό μόνο καλό το λες όταν συμβαίνει με μία τροφή με 47 θερμίδες.

4. Προστατεύουν από τον καρκίνο

Τροφή με αντιοξειδωτικές ιδιότητες το σύκο, προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν τη γήρανση. Μάλιστα σύμφωνα με πολυετή σουηδική έρευνα, τα σύκα, τα μήλα, τα δαμάσκηνα και τα αχλάδια θωρακίζουν από τον καρκίνο του μαστού.

 

 

5. Είναι αφροδισιακά

Βεβαίως κι εκεί κάνει καλό το συκαλάκι. Τρελαίνει τις ορμόνες. Στην αρχαιότητα το είχαν κάτι σαν βιάγκρα να φανταστείς, αφού το χορηγούσαν σε άτομα που εμφάνιζαν σεξουαλική δυσλειτουργία.

6. Δυναμώνουν την καρδιά

Έφαγες κάτι πολύ λιπαρό και τα τριγλυκερίδιά σου πήραν φωτιά; Φάε σύκα άμεσα. Μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα, προστατεύοντας την καρδιά από παθήσεις που σχετίζονται με την κακή διατροφή και την παχυσαρκία.

7. Τα απολαμβάνεις με δεκάδες τρόπους
Ένα από τα μεγάλα ατού που έχουν τα φρέσκα σύκα είναι ότι μπορούν να καταναλωθούν με διαφορετικούς τρόπους: γίνονται υπέροχο γλυκό του κουταλιού και μαρμελάδα, ενώ μπαίνουν και στο φαγητό χαρίζοντας μοναδική γεύση στα πιάτα. Επιπλέον, ταιριάζουν πολύ και με τυριά.