H meatless day είναι η νέα διατροφική τάση, με καταγωγή από την Αμερική, που θα τη συναντάμε ολοένα και συχνότερα το επόμενο διάστημα. Η αποφυγή του κρέατος για διατροφικούς ή θρησκευτικούς λόγους αποτελεί μια μικρή αλλαγή στη διατροφή μας, η οποία συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας μας προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον. Ήδη πολλοί οργανισμοί και εταιρείες στο εξωτερικό έχουν καθιερώσει μια ημέρα χωρίς κρέας και ζωική πρωτεΐνη στα μενού που προσφέρονται μέσα στην εβδομάδα.
Τι γνωρίζουμε για την τάση meatless day;
Τα meatless γεύματα έχουν ως βάση τα όσπρια, τα λαχανικά καθώς και τα προϊόντα σόγιας και ολικής αλέσεως. Υπάρχει όμως επιστημονική βάση πίσω από τη συγκεκριμένη διατροφική τάση ή αποτελεί άλλο ένα trend που εγκυμονεί κινδύνους;
Τα υπέρ της διατροφής χωρίς κρέας
Ένα πλάνο διατροφής βασισμένο σε φυτικά προϊόντα, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ζυμαρικά και καρπούς, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και πολλά θρεπτικά συστατικά.
Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα που αποφεύγουν την κατανάλωση κρέατος, όπως οι vegetarians ή οι vegans, τείνουν να επιλέγουν πιο συνειδητά τα γεύματά τους, καταναλώνουν λιγότερολιπαρά φαγητά και junk food. Έτσι, διαπιστώνονται χαμηλότερα ποσοστά λίπους στο σώμα τους και έχουν πολύ καλούς δείκτες υγείας.
Άτομα που καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες κόκκινου κρέατος ή επεξεργασμένων ζωικών πρωτεϊνών στην καθημερινότητά τους έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν στο μέλλον προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις ή διαβήτη. Αυτό συμβαίνει, καθώς η υπερκατανάλωση κρέατος σημαίνει μικρότερη κατανάλωση άλλων απαραίτητων τροφών, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι μη επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, οι καρποί, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα θαλασσινά.
Τα κατά της διατροφής χωρίς κρέας
Ένα πρόγραμμα διατροφής χωρίς ζωική πρωτεΐνη σχετίζεται πολύ συχνά με έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως σίδηρος, ασβέστιο, βιταμίνες D και B12, ιώδιο, Ω3 λιπαρά, ψευδάργυρος και, φυσικά, πρωτεΐνη.
Συχνά η πρωτεΐνη που καταναλώνεται σε μια χορτοφαγική διατροφή είναι ελάχιστη συγκριτικά με αυτήν που χρειάζεται ο οργανισμός στην καθημερινότητά του. Οι φυτικές τροφές περιέχουν πρωτεΐνη χαμηλής βιολογικής αξίας, σε αντίθεση με την υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη των ζωικών τροφών. Τα φυτικά τρόφιμα από μόνα τους δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού σε αμινοξέα, αλλά πρέπει να συνδυάζονται με άλλα. Αν όμως τα φυτικά τρόφιμα συνδυαστούν σωστά, π.χ. όσπρια με δημητριακά, με καρπούς, σπόρους ή ταχίνι, εξασφαλίζουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, παρόμοιας με αυτήν του κρέατος.
Τα άτομα που επιλέγουν να αποκλείσουν το κρέας από τη διατροφή τους χωρίς την κατάλληλη ενημέρωση από πτυχιούχο διατροφολόγο τείνουν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες υδατάνθρακα ή τηγανητών τροφίμων, γεγονός που σχετίζεται με την αύξηση του βάρους τους.
2 όψεις
Αν θεωρείς ότι αυτό το trend προωθεί αποκλειστικά τη μείωση της ζωικής πρωτεΐνης στη διατροφή μας, τότε κάνεις λάθος! Η τάση αυτή υποστηρίζει ταυτόχρονα την ένταξη της ζωικής πρωτεΐνης μέσα στην υπόλοιπη εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι άτομα που καταναλώνουν κρέας σε καθημερινή βάση μπορούν να το αφαιρέσουν για μία ημέρα την εβδομάδα από τη διατροφή τους, αλλά και άτομα που δεν καταναλώνουν καθόλου ζωικά προϊόντα να τα εντάξουν έστω μία ημέρα μέσα στη διατροφή τους.
H μια φορά την εβδομάδα χωρίς ζωικά προϊόντα μπορεί να γίνει αφορμή για να μετριάσεις την κατανάλωση κρέατος και ζωικών λιπαρών.
Η νηστεία
Η νηστεία, υπό συνθήκες, αποτελεί μια περίοδο όπου η μεταβολή στις διατροφικές μας συνήθειες μπορεί να ωφελήσει τον οργανισμό μας σε μεγάλο βαθμό. Αν αποφάσισες να νηστέψεις, οφείλεις να αποφύγεις αρχικά τα διατροφικά ατοπήματα που μπορεί να προκύψουν από τον αποκλεισμό μεγάλων ομάδων τροφών, αλλά και την πιθανή αύξηση του σωματικού σου βάρους λόγω του πλεονασματικού ενεργειακού ισοζυγίου και ορισμένων λανθασμένων διατροφικών χειρισμών. Και μία βασική διαφορά με τη meatless διατροφή: Επιτρέπονται τα θαλασσινά.