Μπορείς να χάσεις κιλά με τσίχλες;
Ποια είναι η αλήθεια;

Μερικοί αναφέρουν ότι το να μασούν συχνά τσίχλες τους βοηθάει να μην τρώνε άχρηστα σνακ, ενώ άλλοι υποστηρίζουν, ότι μειώνει το αίσθημα πείνας.

Αυτό το άρθρο εξετάζει την επιστήμη πίσω από αυτούς τους ισχυρισμούς για να προσδιορίσει εάν οι τσίχλες μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.

Οι επιπτώσεις από τις τσίχλες στην απώλεια βάρους είναι μάλλον αμελητέες

Αν και δεν συμφωνούν όλες οι μελέτες επί του θέματος, ορισμένες δείχνουν ότι οι τσίχλες μπορούν να προσφέρουν τα ακόλουθα οφέλη στην απώλεια βάρους:

Οι τσίχλες μπορεί να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε λιγότερο πεινασμένοι και να μειώσουν τις λιγούρες

Η δράση του μασήματος μπορεί να μειώσει την πείνα, να σας κάνει να αισθάνεστε πληρέστεροι και να σας βοηθήσουν να φάτε λιγότερα σνακ μέσα στην ημέρα.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, η τσίχλα μείωσε την πείνα και την όρεξη μετά από 10 ώρες νηστείας εξίσου αποτελεσματικά με την κατανάλωση ενός ποτού πλούσιου σε θερμίδες.

Σε μια άλλη μελέτη, συμμετέχοντες κλήθηκαν να μασήσουν τσίχλα χωρίς ζάχαρη για 30 λεπτά μετά το γεύμα. Ανέφεραν ότι αισθάνονταν πιο χορτασμένοι σε σχέση με όσους δεν μάσησαν τσίχλα.

Επιπλέον, μια πρόσφατη ανασκόπηση 15 μελετών, 5 εκ των οποίων εξέτασαν ειδικά το μάσημα τσίχλας, υποδηλώνει ότι η διαδικασία μάσησης μπορεί να διεγείρει την απελευθέρωση συγκεκριμένων ορμονών του εντέρου, κάτι που με τη σειρά τοτ, μειώνει την πείνα και την πρόσληψη τροφής.

Ωστόσο, δεν έχουν παρατηρηθεί παρόμοια αποτελέσματα σε όλες τις μελέτες. Επομένως, οι τσίχλες μπορεί να μην είναι για όλους το ίδιο αποτελεσματικός τρόπος για την μείωση της πείνας ή της πρόσληψης τροφής.

Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι η τσίχλα μπορεί να μειώσει την επιθυμία σας να φάτε φρούτα, μειώνοντας ενδεχομένως τη συνολική ποιότητα της διατροφής σας.

Οι τσίχλες μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση των θερμίδων που καταναλώνετε

Μερικοί μασούν τσίχλα μεταξύ γευμάτων, καθώς πιστεύουν ότι βοηθάει στην απώλεια βάρους βοηθώντας τους να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σε μια μελέτη, οι συμμετέχοντες που μασούσαν τσίχλες μεταξύ πρωινού και μεσημεριανού γεύματος όχι μόνο ένιωθαν λιγότερο πεινασμένοι μεταξύ των γευμάτων, αλλά επίσης έτρωγαν περίπου 68 λιγότερες θερμίδες στο μεσημεριανό γεύμα από εκείνους που δεν μασούσαν τσίχλες. Αυτό ισοδυναμεί περίπου με 2 κουταλάκια του γλυκού (10 γραμμάρια) φυστικοβούτυρου ή ένα μικρό κομμάτι φρούτων.

Ομοίως, άλλες μελέτες δείχνουν ότι η τσίχλα μετά από ένα γεύμα μπορεί να σας βοηθήσει να φάτε έως και 10% μικρότερο σνακ 3 ώρες αργότερα.

Παρόλο που αυτά τα ευρήματα φαίνονται πολλά υποσχόμενα, λάβετε υπόψη ότι οι μειώσεις στην πρόσληψη θερμίδων παραμένουν μικρές. Επιπλέον, προς το παρόν δεν είναι σαφές εάν οδηγούν σε σημαντική απώλεια βάρους μακροπρόθεσμα.

Επίσης, δεν έχουν βρει όλες οι μελέτες παρόμοια αποτελέσματα. Μάλιστα, ορισμένοι αναφέρουν ότι η τσίχλα έχει μικρή επίδραση στην την πρόσληψη τροφής και θερμίδων. Επομένως, απαιτείται περισσότερη έρευνα πριν να εξαχθούν ισχυρά συμπεράσματα.

Οι τσίχλες μπορούν να σας βοηθήσουν να κάψετε λίγο περισσότερες θερμίδες

Μερικές μικρές μελέτες δείχνουν ότι το μάσημα της τσίχλας μπορεί να βοηθήσει στην καύση μερικών επιπλέον θερμίδων.

Σε μια μικρή μελέτη, οι συμμετέχοντες που μασούσαν τσίχλες πριν και μετά το πρωινό γεύμα έκαψαν περίπου 3–5% περισσότερες θερμίδες μέσα σε 3 ώρες μετά το γεύμα, σε σύγκριση με εκείνους που δεν μασούσαν τσίχλες. Σε μια άλλη μελέτη, η τσίχλα μετά από ένα γεύμα αύξησε τη θερμογένεση που προκαλείται από τη διατροφή, που είναι ο αριθμός των θερμίδων που καίγονται μέσω της πέψης.

Ωστόσο, ο αριθμός των επιπλέον θερμίδων που κάηκαν παρέμεινε πολύ μικρός και η απλή κατανάλωση του ίδιου γεύματος με πιο αργό ρυθμό ήταν ακόμη πιο αποτελεσματικός τρόπος στην αύξηση της θερμογένεσης σε σχέση με την τσίχλα.

Έρευνες δείχνουν επίσης ότι το μάσημα τσίχλας κατά το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Πιστεύεται ότι το πετυχαίνει αυτό αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό και την ταχύτητα του περπατήματος, κάτι που οδηγεί σε αυξημένη καύση θερμίδων και λίπους.

Ωστόσο, με 0,4-6 επιπλέον θερμίδες που καίγονται ανά 15 λεπτά περπατήματος, τα οφέλη παραμένουν μικρά. Επομένως, είναι απίθανο αυτό να αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα απώλειας βάρους χωρίς να συνδυάζεται με άλλες αλλαγές σε διατροφή και τρόπο ζωής.