Οι ευεργετικές της ιδιότητες

Στο παρελθόν την αποκαλούσαν μαύρο χρυσό και όχι τυχαία.

Οι μαύρες σταφίδες αποτελούσαν βασικό συστατικό των προγόνων μας, οι οποίοι θεωρούσαν πως περιέχει μαγικές ιδιοτητες.

Η μαύρη σταφίδα θεωρείται αναμφισβήτητα μία από τις σημαντικότερες Ελληνικές υπερτροφές (superfoods) και μπορεί να τη βρει κανείς σε πολύ προσιτές τιμές σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

 

 

Οι ευεργετικές της ιδιότητες την κατατάσσουν δικαίως πολύ ψηλά στον πίνακα των υπερτροφίμων.

Η μαύρη σταφίδα είναι πλούσια σε:

  • Φρουκτόζη όπου είναι υπεύθυνη για την γλυκιά της γεύση ,η οποία όμως έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.
  • Κάλιο και μαγνήσιο που βοηθούν στη μείωση της κατακράτησης υγρών.
  • Σίδηρο που βοηθά στην αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας.
  • Αντιοξειδωτική Βιταμίνη C, που βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου και έχει επανορθωτικές ιδιότητες στη γήρανση της επιδερμίδας, λόγω του ότι ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.

 

 

  • Πολυφαινόλες που ελαττώνουν τη χοληστερόλη και μειώνουν το κίνδυνο καρδιοπαθειών.
  • Διαιτητικές ίνες που βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και στην καλή λειτουργία του εντέρου.
  • Βοηθά σημαντικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης ειδικά σε άτομα με σακχαρώδη δαβήτη τύπου 2.
  • Διαθέτει αντιμικροβιακή, αντιβακτηριακή καθώς και αγγειοδιασταλτική δράση.
  • Το εκχύλισμα μαύρης σταφίδας έχει αντικαρκινική δράση σε διαφόρων μορφών καρκίνου (πχ καρκίνο του παχέος εντέρου ή του στομάχου).

 

Ωστόσο, 2 – 3 κουταλιές της σούπας σταφίδα ημερησίως είναι αρκετές.

Χρησιμοποιήσέ τη στην σαλάτα σου, στο γιαούρτι, στα αρτοσκευάσματα σου ή κατανάλωσέ την σαν σνακ μαζί με άλλους ξηρούς καρπούς.