Τι έδειξαν οι έρευνες;

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "The British Medical Journal", όσο πιο επεξεργασμενες είναι οι τροφές οι οποίες καταναλώνουμε, τόσο περισσότερο κινδυνεύουμε από την ανάπτυξη διάφορων τύπων καρκίνου. 

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι επιστήμονες εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες σε περισσότερους από 100.000 ενηλίκες για την περίοδο 2009 - 2017. «Μια αύξηση της τάξεως του 10% στην ποσότητα των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφών στη διατροφή μας συσχετίστηκε με μια σημαντική αύξηση μεγαλύτερη του 10% στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου», αναφέρει η μελέτη.

Μεταξύ των επεξεργασμένων τροφίμων που κάνουν την εμφάνισή τους στη μελέτη είναι τα ζαχαρωτά, τα αναψυκτικά και τα δημητριακά πρωινού.

 

 

Τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως τα λουκάνικα και το μπέικον και οι αφυδατωμένες σούπες (μίγμα για σούπα σε φακελάκι) αναφέρονται και αυτά στη μελέτη εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε αλάτι, το οποίο σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου.

Από τη λιστα φυσικά δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν η νικοτίνη και το αλκοόλ.

 

 

Εάν λοιπόν θέλει ο καθένας να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου θα πρέπει να υιοθετήσηει μια πιο ισορροπημένη διατροφή, που θα περιέχει ποικιλία τροφών πλούσιων σε βιταμίνες και φυτικές ίνες.