Επειτα από μια μεγάλη αποχή από κρεατικά και τηρώντας το έθιμο της νηστείας, έρχεται το βράδυ της Αναστάσεως με «πάρτι» από λιπαρά και θερμίδες!
Αυτό βέβαια δεν είναι και ό,τι καλύτερο, μιας κι ενώ είχε συνηθίσει σε συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο ο οργανισμός μας ξαφνικά τον βομβαρδίζουμε με ένα σωρό φαγητά και κρέατα, που μόνο κινδύνους εγκυμονούν για την υγεία μας.
Δείτε επίσης:Μ. Σάββατο: Γιατί τρώμε μαγειρίτσα;
Ιδιαίτερη προσοχή καλούνται να δείξουν τα άτομα με καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου αλλά και άτομα που έχουν κάποια διαταραχή σε μεταβολικούς δείκτες όπως είναι το ουρικό οξύ ή έχουν ιστορικό γαστρεντερικών παθήσεων, όπως επίσης και άτομα με παραπάνω σωματικό βάρος και παχυσαρκία, με αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης, με υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη και αυξημένο ουρικό οξύ, αλλά και έλκος, γαστρίτιδα ή άλλες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος.
Τι να προσέξουμε
Είναι σημαντικό να καταναλώνουμε αρκετή ποσότητα σαλάτας μαζί με τα τρόφιμα που είναι υψηλά σε λίπος και χοληστερίνη για να μειώσουν την απορρόφηση τους από τον οργανισμό.
Πιο αναλυτικά, τι πρέπει να προσέξουμε στο πασχαλινό τραπέζι:
Τον οβελία: Και τα δύο είδη (αρνί ή κατσίκι) είναι υψηλά σε λίπος, αλλά και βιταμίνες (κυρίως Β), σιδήρο και φωσφόρο. Γιατί λοιπόν πρέπει να προσέξουμε την ποσότητα;
Επειδή είναι νεαρά ζώα (κυρίως το κατσίκι) και περιέχουν μεγάλη περιεκτικότητα από πουρίνες, από τις οποίες παράγεται ποσοστό του ουρικού οξέος, το οποίο προκαλεί την «ουρική αρθρίτιδα» πρέπει να αποφεύγονται ή να καταναλώνονται σε πολύ μικρές ποσότητες από άτομα με υπερουριχαιμία. Επίσης άτομα με ενοχλήσεις της χολής ή με ιστορικό λιθίασης θα πρέπει ίσως να επιλέξουν κάτι άλλο, καθώς η μεγάλη συσσώρευση λίπους και κυρίως η παρουσία ποσοτήτων κορεσμένων λιπών και χοληστερόλης μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία της χολής.
Συνεπώς, όποιος έχει υπερλιπιδαιμία ή υπερουριχαιμία, καλό είναι να περιοριστεί αυστηρά σε ένα μέτριο κομμάτι κρέας χωρίς ορατό λίπος και πέτσα (δυστυχώς!).
Τη μαγειρίτσα: Είναι η παραδοσιακή σούπα με εντόσθια και συκωταριά, μαζί με τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα κρεμμύδια, τα αυγά και το ελαιόλαδο. Για πολλούς η εναλλακτική με μανιτάρια ή και κοτόπουλο είναι η ιδανική λύση και σίγουρα πιο υγιεινή.
Τα συκώτια και τα εντόσθια: Είναι πολύ πλούσια σε χοληστερόλη και λίπος και πρέπει να αποφεύγονται από όσους έχουν πρόβλημα υπερλιπιδαιμίας και ουρικού οξέος, αλλά και χολής ή ιστορικό γαστρίτιδας. Τρόφιμα όπως το κοκορέτσι, η μαγειρίτσα, τα γλυκάδια και όλα τα πιάτα με συκώτι και όργανα του ζώου περιέχουν πολλή χοληστερόλη και θερμίδες. Επομένως, πρέπει να αποφεύγονται ή να καταναλώνονται σε πολύ μικρές ποσότητες από όσους έχουν υπερλιπιδαιμία ή/και περιττά κιλά και υπερουριχαιμία.
Το κρασί: Το αλκοόλ επιβαρύνει τα τριγλυκερίδια, το ουρικό οξύ και την αρτηριακή πίεση όταν υπερβούμε τις συνιστώμενες ποσότητες. Επομένως, καλό είναι να μην υπερβαίνουν, ιδίως αυτές τις ημέρες, το ένα ποτηράκι κρασί (ή ένα μέτριο ποτήρι μπίρα) την ημέρα οι γυναίκες και τα δύο οι άνδρες, αν έχουν συσσωρευμένα προβλήματα υγείας.
Τα αυγά: Το αυγό αποδίδει περίπου 75-80 θερμίδες και περίπου 230 mg χοληστερίνης. «Παρόλα αυτά πια γνωρίζουμε ότι δεν είναι ένα επιβαρυντικό τρόφιμο, όπως πιστεύαμε. Αν και αποτελεί μία πλούσια πηγή διατροφικής χοληστερόλης είναι ταυτόχρονα καλή πηγή πρωτεΐνης και μάλιστα υψηλής βιολογικής αξίας με αρκετά από τα απαραίτητα αμινοξέα και πηγή σιδήρου, βιταμίνης D και βιταμινών Β (ριβοφλαβίνη, φυλλικό οξύ), ψευδαργύρου και λεκιθίνης. Ενώ λοιπόν είναι απόλυτα αποδεδειγμένο ότι υπάρχει θετική σχέση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα με τον αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, δεν είναι απόλυτα αποδεδειγμένο αν υπάρχει άμεση σχέση της διαιτητικής χοληστερόλης με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.