Για να τα απολαμβάνετε όλο το χρόνο!

Βρισκόμαστε στην εποχή που γίνεται η συγκομιδή των μήλων κι έτσι τα βρίσκουμε σε αφθονία. Επειδή πολλές φορές καταλήγουμε στο σπίτι με περισσότερα μήλα από όσα τελικά καταναλώνουμε και μερικά κινδυνεύουν να χαλάσουν και να τα πετάξουμε, υπάρχει λύση: η κατάψυξη. Κι έτσι θα έχετε τα μήλα σας έτοιμα προς χρήση για μηλόπιτες, κέικ και ό,τι άλλο θέλετε.

Προετοιμασία των μήλων
Για να προετοιμάσετε τα μήλα για να μπουν στην κατάψυξη πρώτα θα πρέπει να τα ξεφλουδίσετε και να τους αφαιρέσετε τον πυρήνα. (Σε περίπτωση που η συνταγή που θα τα χρησιμοποιήσετε στο μέλλον δεν απαιτεί αποφλοίωση, τότε αφήστε τα με τη φλούδα). Στη συνέχεια, τεμαχίστε τα όπως θέλετε. Μπορείτε να τα κόψετε σε κομμάτια ή φέτες (όχι πολύ λεπτές γιατί θα μαλακώσουν όταν ξεπαγώσουν) ή να τα κόψετε σε κύβους, ανάλογα με το πώς θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε αργότερα. Χρησιμοποιήστε το ειδικό εργαλείο για να αφαιρέσετε γρήγορα τον πυρήνα από πολλά μήλα.

Λεμόνι για να μη μαυρίζουν
Πριν καταψύξετε τα μήλα καλό είναι να τα ρίξετε σε μια λεκάνη με νερό και λεμόνι για να μη μαυρίσουν. Η αναλογία είναι για περίπου 3 μεσαίου μεγέθους μήλα ένα μπολ με 4 φλιτζάνια δροσερό νερό και 2 κουταλιές της σούπας χυμός λεμονιού.

Αποφύγετε τους κρυστάλλους πάγου
Αφού στραγγίσετε τα μήλα, τοποθετήστε τα σε στεγνές πετσέτες κουζίνας και ταμπονάρετέ τα καλά, για να είναι εντελώς στεγνά πριν μπουν στην κατάψυξη κι έτσι να μην δημιουργηθούν κρύσταλλοι πάγου.

Παγώστε τα σε μια στρώση
Μόλις τα μήλα είναι τελείως στεγνά, τοποθετήστε τα σε μία στρώση σε ένα μικρό ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και βάλτε τα στην κατάψυξη για τουλάχιστον τέσσερις ώρες ή για όλη τη νύχτα. Υπάρχουν μικρά ταψάκια που χωράνε στα συρτάρια της κατάψυξης. Αν παρόλα αυτά δεν σας χωράνε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μικρή επιφάνεια κοπής ή ακόμη και μια σακούλα μιας χρήσης για κατάψυξη, αρκεί να τα βάλετε σε μια στρώση. Μόλις τα μήλα παγώσουν, αφαιρέστε τα από το ταψί και τοποθετήστε τα σε μια σακούλα για κατάψυξη. Βάλτε πάνω στη σακούλα ετικέτα με την ημερομηνία κατάψυξης πριν την αποθηκεύσετε σε όρθια θέση στην κατάψυξη.

Πώς χρησιμοποιούμε τα κατεψυγμένα μήλα
Η κατάψυξη θα αλλάξει την υφή των μήλων σας. Δεν θα είναι τόσο τραγανά, όσο είναι όταν είναι φρέσκα, οπότε αντί να τα καταναλώσετε ωμά, είναι προτιμότερο να τα χρησιμοποιήσετε σε πίτες, κέικ, μάφιν και παρόμοιες συνταγές με μήλα. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα μήλα σε παρασκευές που θα μπουν στον φούρνο, δεν χρειάζεται να τα ξεπαγώσετε πρώτα. Αν, ωστόσο, θέλετε να τα ξεπαγώσετε, βάλτε τη σακούλα με τα μήλα από την κατάψυξη στο ψυγείο και αφήστε τα να ξεπαγώσουν σιγά -σιγά, για να μην μαλακώσουν. Αν βιάζεστε, τοποθετήστε τη σακούλα κατάψυξης σε ένα μπολ με δροσερό νερό και αλλάζετε το νερό κάθε 20 λεπτά, μέχρι να ξεπαγώσουν τα μήλα.