Η εργασία από το σπίτι είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους για να εξομαλυνθεί η καμπύλη και να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία του κορονοϊού. Όμως, επειδή δεν έχεις τη συνηθισμένη σου ρουτίνα, έχεις συνεχή πρόσβαση σε φαγητό και το να είσαι εξαντλημένη μπορεί να οδηγήσει σε κάποια σοβαρή υπερβολή κατανάλωσης τροφής. Εάν το φαγητό σου είναι λίγο ασταθές, ακολουθούν κάποια tips που μπορείς να ακολουθήσεις για να το «σώσεις».
1.Φτιάξε ένα καθορισμένο πρόγραμμα διατροφής
Εκτός από την αποτροπή της απερίσκεπτης διατροφής, η καθιέρωση μιας συνεπούς ρουτίνας θα βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και ινσουλίνης, των ορμονών πείνας, της ψυχικής και σωματικής ενέργειας, της πεπτικής υγείας, ακόμη και του κύκλου ύπνου σου. Προσπάθησε να φας πρωινό εντός περίπου μιας ώρας από το ξύπνημα, και στόχευσε είτε σε τρία γεύματα την ημέρα, είτε σε τρία γεύματα και ένα σνακ, σε απόσταση μεταξύ τεσσάρων και πέντε ωρών.
2. Βεβαιώσου ότι τα γεύματά σου είναι θρεπτικά ισορροπημένα
Αντί να αρπάζεις τυχαία τρόφιμα, σκέψου στρατηγικά για τα συστατικά των γευμάτων σου. Σε κάθε πρωινό, μεσημεριανό γεύμα και δείπνο, να περιλαμβάνεις κάποιο είδος προϊόντων, μαζί με άπαχη πρωτεΐνη και καλό λίπος ως βάση. Αυτά τα τρόφιμα παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν έναν υγιή μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Για πνευματικά και σωματικά καύσιμα, ενσωμάτωσε ένα μικρότερο μέρος υγιεινών υδατανθράκων ως πρόσθετο. Για παράδειγμα, αντί για ένα μεγάλο μπολ δημητριακών και χυμού, επίλεξε ένα smoothie φτιαγμένο με μια χούφτα κατεψυγμένων ή φρέσκων λαχανικών, φυτικής πρωτεΐνης σε σκόνη, μερικές κουταλιές της σούπας βούτυρο καρύδας για καλό λίπος και ένα φλιτζάνι κατεψυγμένα φρούτα για υγιεινούς υδατάνθρακες.
3. Ξανασκέψου τι πίνεις
Κράτησε ένα μπουκάλι νερό ή ένα φλιτζάνι δίπλα σου και πιες όλη την ημέρα. Απόφυγε τα ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη ή τα προϊόντα που παρασκευάζονται με τεχνητά γλυκαντικά. Η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να αποδυναμώσει την ανοσία και τα τεχνητά γλυκαντικά έχουν αποδειχθεί ότι απορρίπτουν τη φυσική όρεξη και προκαλούν προβλήματα στα δόντια.
4. Μάθε τη διαφορά μεταξύ σωματικής και συναισθηματικής πείνας
Κατά τη διάρκεια μιας αγχωτικής περιόδου, μπορεί να είναι δύσκολο να πει κανείς εάν είσαι πραγματικά πεινασμένη - που σημαίνει ότι το σώμα σου χρειάζεται τροφή - ή εάν το μυαλό σου προσελκύεται σε τρόφιμα για να εκφράσει ή να αποσυνδεθεί από τα συναισθήματά σου. Μια χρήσιμη τακτική είναι να συντονιστείς με το σώμα σου. Η σωματική πείνα έχει σωματικά συμπτώματα, όπως μια κοιλιά που γουργουρίζει ελαφρώς.