Κάνε το τεστ!

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι ένα ανάλατο κρακεράκι και ένα χρονόμετρο.

 

 

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις είναι τα εξής:

1. Δαγκώστε μια μπουκιά από το κρακεράκι (φροντίστε να είναι ανάλατο).

2. Πατήστε το κουμπί του χρονομέτρου και αρχίστε να μασάτε. Προσοχή μην το καταπιείτε σε αυτό το βήμα

3. Ενώ μασάτε, παρατηρήστε πολύ προσεκτικά εάν νιώθετε αλλαγή στη γεύση, από ουδέτερη να γίνεται ελαφρώς πιο γλυκιά.

4. Σταματήστε το χρονόμετρο (και το μάσημα) μόλις αισθανθείτε την αλλαγή στη γεύση και σημειώστε την ένδειξη.

5. Επαναλάβετε το τεστ μία ακόμη φορά και υπολογίστε τον μέσο όρο των δύο ενδείξεων.

Τα αποτελέσματα του χρονομέτρου και τι σημαίνουν

0-14 δευτερόλεπτα – Πλήρης τύπος: Ο οργανισμός σας είναι γενετικά προκαθορισμένος ώστε να διασπά γρήγορα και αποτελεσματικά τους υδατάνθρακες. Μπορείτε να καλύπτετε τις ημερήσιες ανάγκες σας από την ομάδα των υδατανθράκων σε ποσοστό έως και 50%, ενώ το 20% πρέπει να προέρχεται από πρωτεΐνες και το υπόλοιπο 30% από λιπαρά.

15-20 δευτερόλεπτα – Μέτριος τύπος: Καλό είναι να μην καλύπτετε τις ημερήσιες ανάγκες σας από την ομάδα των υδατανθράκων σε ποσοστό μεγαλύτερο του 35%. Αντίστοιχο ποσοστό θερμίδων πρέπει να προέρχεται από λιπαρά, ενώ το υπόλοιπο 30% από πρωτεΐνες.

30 δευτερόλεπτα ή περισσότερο – Περιορισμένος τύπος: Περιορίστε την πρόσληψη θερμίδων από υδατάνθρακες στο 25% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων που παίρνετε από τη διατροφή σας, καθώς ανήκετε (δυστυχώς) στον τύπο που επεξεργάζεται με μεγάλη δυσκολία το συγκεκριμένο συστατικό. Καλύψτε το 40% των αναγκών σας σε θερμίδες από λιπαρά και το υπόλοιπο 35% από πρωτεΐνες.