Το σέλερι είναι το σούπερ τρόφιμο, το οποίο αποτελείται από πλούσια θρεπτικά συστατικά που το καθιστούν απαραίτητο για τη διατροφή σας.
Ουσιαστικά έχει πολύ λίγες θερμίδες, ενώ περιέχει σημαντικές βιταμίνες και ανόργανα άλατα, ακόμα και ορισμένα φλαβονοειδή που μειώνουν τη φλεγμονή και προλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις. Και δεν είανι μόνο αυτά.
Τα οφέλη είναι πάρα πολλά και το καθιστούν απαραίτητο για την υγεία μας.
Μειώνει τον κίνδυνο απώλειας μνήμης, καρκίνου του μαστού και όγκου και ακόμη και παγκρεατικού καρκίνου.
Το σέλερι έχει επίσης βρεθεί ότι προάγει την πεπτική υγεία, αλλά βελτιώνει στα μέγιστα και τη σεξουαλική ζωή.
Ενδείκνυται και στην περίπτωση όσων πάσχουν από άσθμα, ενώ λειτουργεί αποτελεσματικά σε όσους πάσχουν από διαβήτη.
Το σέλερι θεραπεύει και προλαμβάνει μυκητιακές λοιμώξεις, ενώ αναστέλει και διάφορους τύπους βακτηρίων.
Μάλιστα, περιέχει ειδικά αιθέρια έλαια που μπορούν να ρυθμίσουν το νευρικό σύστημα και να προκαλέσουν μια αίσθηση ηρεμίας. Τα υψηλά επίπεδα μαγνησίου μπορούν να βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να ξεκουραστείτε. Πιστεύεται επίσης ευρέως ότι ο Ιπποκράτης, γνωστός ως πατέρας της ιατρικής, ανέφερε ότι το σέλινο μπορεί να ηρεμήσει τα νεύρα και να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία νευρικών παθήσεων.
Αποτελείται από 95% νερό, κάτι το οποίο είναι ενυδατικό για τον οργανισμό μας! Δύο έως τρια κλωνάρια σέλερι μπορούν να αναπληρώσουν στο σώμα τα επίπεδα καλίου, νατρίου, φωσφόρου, μαγνησίου, σιδήρου, ασβεστίου και ψευδαργύρου.
Κατά την επιλογή του, οι αγοραστές θα πρέπει να κοιτάξουν να μην είναι εύκαμπτο ή μαλακό.
Αν οι βλαστοί εμφανίζονται μαραμένοι, δεν είναι στα καλύτερά του.
Οι μίσχοι πρέπει να κάνουν ένα ξερό κρότο, όταν τραβιούνται ξεχωριστά.
Το λαχανικό μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για περίπου μία εβδομάδα.