Οφέλιμο και νηστίσιμο!

Αποτελέι από τα πιο θρεπτικά και ευεργετικά γεύματα για την υγεία μας καθώς έχει τεράστια διατροφική αξία και μπορούμε κάλλιστα να ξεκινάμε την ημέρα μας με το ταχίνι για να έχουμε την ενέργεια που είναι απαραίτητη!

Το ταχίνι είναι απολύτως φυσικό προϊόν που παράγεται από διαλεγμένους σπόρους σουσαμιού, όπου μετά την διαδικασία της αποφλοίωσης, της ξήρανσης και της πολτοποίησης, λαμβάνεται ο πολτός.

Στο ταχίνι είναι δυνατόν να προστεθεί μέλι, κακάο, πολτός πορτοκαλιού και φυσικές γλυκαντικές ουσίες.

 

 

Η θρεπτική του αξία

  • Αποτελεί ιδανικό υποκατάστατο των ζωικών πρωτεϊνών, ιδιαίτερα για τους χορτοφάγους, τους νηστεύοντες, τους αθλητές και τους ασθενείς, αφού περιέχει σημαντική ποσότητα φυτικών πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας.
  • Περιέχει πρωτεΐνες εύπεπτες για τον οργανισμό, πλούσιες σε θειούχα αμινοξέα που λείπουν από το σύνηθες διαιτολόγιο και είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού.
  • Είναι πολύ καλή πηγή βιταμινών Β1, Β2, Ε, νιασίνης.
  • Περιέχει επίσης σημαντική ποσότητα φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.
  • Είναι άριστη πηγή καλών λιπαρών οξέων, μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (ω-6), που συμβάλλουν στη μείωση της ολικής αλλά και της «κακής» LDL χοληστερόλης.
  • Είναι πλούσιο σε ασβέστιο και σίδηρο για την σωματική και πνευματική διαύγεια του οργανισμού.
  • Το ταχίνι περιέχει επίσης ικανοποιητικές ποσότητες μαγγανίου, σεληνίου (αντιοξειδωτική δράση), και χαλκού (μειώνει τους πόνους των αρθρώσεων), ενώ είναι καλή πηγή φυτοστερολών και λιγνανών(σεσαμίνη, σεσαμολίνη) που δρουν αντιοξειδωτικά, και μειώνουν την χοληστερίνη.

 

 

Η θερμιδική του αξία 

Το ταχίνι είναι τρόφιμο με μεγάλη θερμιδική αξία ακριβώς γιατί περιέχει μεγάλα ποσά λιπαρών, «καλών» λιπαρών για την υγεία, που αποδίδουν όμως πολλές θερμίδες στον οργανισμό: 100 γραμμάρια ταχινιού προσφέρουν 607 θερμίδες, ενώ μια γεμάτη κουταλιά σούπας (30 γραμμάρια) έχει 201 θερμίδες και ένα κουταλάκι του γλυκού 15 (γραμμάρια) έχει 90 θερμίδες.