Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής και οι πολλές ώρες εργασίας μάς αναγκάζουν να περνάμε πολλές ώρες της ημέρας μας στο γραφείο. Εκεί μπορούν να σας συμβούν δυο πράγματα: είτε να μένουμε με άδειο στομάχι για ώρες και να τη βγάζουμε με καφέδες, είτε να αρχίσουμε να τρώμε ασυναίσθητα, συνήθως ανθυγιεινά σνακ.
Τα τσιμπολογήματα στο γραφείο είναι κυρίως ψυχολογικής φύσεως. Έχουν να κάνουν με δυο παράγοντες: το εργασιακό περιβάλλον και τις γενικότερες διατροφικές συνήθειες του εργαζόμενου. Σε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον, όπου επικρατεί άγχος, πίεση και κακές εργασιακές σχέσεις, οι πιθανότητες για τσιμπολογήματα -και κυρίως γλυκά ή γενικότερα θερμιδογόνα σνακ- είναι πολύ μεγαλύτερες.
Ποιες είναι οι κακές διατροφικές συνήθειες ενός εργαζόμενου και πώς τις αντιμετωπίζουμε;
Κακός ύπνος- Κακό πρωινό
Πολύς κόσμος δεν κοιμάται σωστά είτε από άποψη ποσότητας (λίγες ώρες) είτε από άποψη ποιότητας (εφιάλτες, μη συνεχόμενος ύπνος)… Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να μην ξεκινά τη μέρα του σωστά, με την ενέργεια που έχει ανάγκη ώστε να μπορεί να είναι επαρκής στις υποχρεώσεις του. Αν ειδικά δεν φάει και ένα καλό πρωινό, η κατάσταση είναι ακόμη χειροτερη… Κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν καθόλου όρεξη και κάποιοι έχουν βουλιμικές τάσεις, ειδικά για ζάχαρη. Όποτε καταναλώνουν κάτι γλυκό, ο οργανισμός τους εκκρίνει ντοπαμίνη, την ορμόνη της απόλαυσης. Η απόλαυση όμως είναι στιγμιαία…
Για να αποφύγουμε αυτές τις βουλημικές τάσεις, οφείλουμε να ξεκινάμε την ημέρα μας σωστά. Πρώτον να προσπαθούμε να κοιμηθούμε σωστά. Όσο αυτό γίνεται. Εδώ μπορεί να χρειαστείτε τη συμβουλή του γιατρού σας, σε περίπτωση που υποφέρετε από αϋπνίες. Βεβαιωθείτε πάντως ότι αφού ξυπνήσετε, έχετε λίγη ώρα για να απολαύσετε σωστά το πρωινό σας.
Ένα διάλειμμα για μεσημεριανό, σε καθιστή στάση
Φροντίστε να κάνετε ένα διάλειμμα στη δουλειά, ώστε να έχετε λίγο ποιοτικό χρόνο για να φάτε το μεσημεριανό σας. Επαρκής ποσότητα σε πρωτεΐνες, αρκετά λαχανικά και λίγοι υδατάνθρακες συνθέτουν το τέλειο γεύμα. Από εκεί και πέρα, θα χρειαστείτε για σνακ κάποιο φρούτο, πλούσιο σε βιταμίνες και ενέργεια, όπως πχ η μπανάνα ή κάποιο σνακ, όπως μια χούφτα ξηροί καρποί ή αποξηραμένα φρούτα.
Η στάση που καταναλώνουμε τις τροφές μας παίζει σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Αν τσιμπολογάμε στο σπίτι ή στο γραφείο προτού ξεκινήσουμε να τρώμε, ενώ πηγαίνουμε προς το τραπέζι, τότε οι πιθανότητες να καταναλώσουμε περισσότερες ποσότητες φαγητού είναι ακόμη μεγαλύτερες. Το ιδανικό είναι να διακόψουμε ό,τι κάνουμε, να κάνουμε διάλειμμα και να συγκεντρωθούμε στο φαγητό μας. Αν τρώμε μπροστά στον υπολογιστή ενώ δουλεύουμε, μπορούμε να καταναλώσουμε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού ή να φάμε εντελώς ασυναίσθητα, με μεγάλη πιθανότητα να εμφανίσουμε περιστατικά υπερφαγίας, σε βραδινές κυρίως ώρες, όταν πάμε σπίτι και χαλαρώσουμε.
Αποφεύγουμε τη ζάχαρη και τους λευκούς υδατάνθρακες
Η ζάχαρη είναι εθιστική, οπότε όσο καταναλώνουμε, τόσο περισσότερο θέλουμε. Παράλληλα, δεν δημιουργεί αίσθημα κορεσμού, με αποτέλεσμα να μας δημιουργείται αίσθημα πείνας πολύ σύντομα και να τρώμε περισσότερο. Αν θέλουμε ενέργεια, είναι προτιμότερο να επιζητούμε τους υδατάνθρακες ολικής αλέσεως που είναι παράλληλα συνήθως και πλούσιοι σε φυτικές ίνες. Και μας δίνουν την απαιτούμενη ενέργεια που χρειαζόμαστε και μας χορταίνουν ενώ οι φυτικές ίνες συντελούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου μας.