Εμμονή λόγω απόρριψης
Γιατί σου συμβαίνει;

Από όλους τους άντρες του πλανήτη εσύ ασχολείσαι με αυτόν που δεν απαντάει στα μηνύματα!

Οι σχέσεις υπάρχουν για να μας δυσκολεύουν-προφανώς-αλλά κυρίως για να μας δημιουργούν θετικά συναισθήματα και να μας κάνουν να περνάμε καλά. Παρόλα αυτά, εμείς αρκετές φορές-και αναφέρομαι κυρίως στα κορίτσια- κάνουμε τα εύκολα δύσκολα, με έναν μαγικό τρόπο τον οποίο πιθανότατα να μην αντιλαμβανόμαστε καν. Ναι καλά κατάλαβες, κολλάμε με αυτούς που μας αγνοούν! Η ιστορία κλασική: Έχετε βγει, έχετε περάσει καλά, ανταλλάσσετε κάποια μηνύματα, ίσως βγείτε και δεύτερη φορά, και εκείνος μία μέρα… απλά εξαφανίζεται. Και ενώ εσύ θα έπρεπε απλώς να τον αγνοήσεις και να πας παρακάτω, συνεχίζεις να ασχολείσαι μαζί του, σε σημείο εμμονής. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η κλινική ψυχολόγος Jennifer Taitz και ειδική σε θέματα σχέσεων, υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο είναι μία άκρως φυσιολογική συμπεριφορά. «Έχει να κάνει με τη διακοπτόμενη ενίσχυση ή πιο απλά το σκωτσέζικο ντους! Κάποιος που είναι διαθέσιμος, ξαφνικά παύει να είναι, κάτι που ταράζει την ψυχολογία σου, η οποία για να επανέλθει στα φυσιολογικά της επίπεδα, πρέπει να λύσει τα πρόβλημα. Η λύση του προβλήματος φυσικά είναι να ξανακερδίσεις το ενδιαφέρον του συγκεκριμένου ανθρώπου-με το μήνυμα ή την κλήση να φαντάζει κάτι σαν βραβείο για σένα-κάτι που τελικά σε οδηγεί σε εμμονή», υποστηρίζει.

«Συνηθίζουμε να ενδιαφερόμαστε για ένα άτομο που δεν ανταποδίδει το ενδιαφέρον, γιατί πολύ απλά το συγκεκριμένο συναίσθημα και η συγκεκριμένη κατάσταση έχει μία διάρκεια, την οποία έχουμε φτιάξει εμείς. Επιπλέον, μιας και το άτομο αυτό, δεν το γνωρίζουμε και τόσο καλά, πλάθουμε στη φαντασία μας μία άλλη εικόνα γι’ αυτό, η οποία πολύ πιθανό να απέχει κατά πολύ από την πραγματικότητα».

Σε κάθε περίπτωση, όσο περισσότερο μία τέτοια κατάσταση διαρκεί, τόσο μεγαλύτερη εμμονή μπορεί να σου γίνει.  Στην προκειμένη καλό είναι να στείλεις ένα διερευνητικό-και όχι επιθετικό μήνυμα-με το οποίο απλά θα ρωτάς τι μπορεί να έχει συμβεί. Όσο πιο σύντομα σου λυθούν οι απορίες, τόσο το καλύτερο για σένα.

Ορισμένοι άνθρωποι, όταν δεν μπορούν να έχουν τον άνθρωπο που θέλουν, τείνουν να τον εξιδανικεύουν. Τον ανεβάζουν σε ένα ψηλό βάθρο, τον θαυμάζουν, τον αποθεώνουν και αποδίδουν σε αυτόν όλες τις αρετές που θα ήθελαν να έχει ο ερωτικός τους σύντροφος. Η απουσία της καθημερινής συναναστροφής δεν αφήνει περιθώρια να φανούν τα μικρά ελαττώματα που όλοι, ανεξαιρέτως, έχουμε. Οι καθημερινές συγκρούσεις που προκύπτουν ανάμεσα στα ζευγάρια που είναι καιρό μαζί απουσιάζουν, ενώ το φαντασιακό μοιάζει πάντα ειδυλλιακό.

Μήπως έγκειται στην αδυναμία μας να συνδεθούμε ουσιαστικά;

Ίσως πάλι οφείλεται στη δική μας αδυναμία ή απροθυμία να συνδεθούμε και συνεπώς κολλάμε με εκείνον που δεν μπορούμε να έχουμε. Όποιοι κι αν είναι οι πραγματικοί λόγοι, όμως, είναι οδυνηρό να απορρίπτεις τους πάντες επειδή περιμένεις εκείνον που δεν θα έρθει ποτέ. Μία οδύνη που τελικά είναι μόνο στο μυαλό – σαν το τσιγάρο – μια απολαυστική οδύνη που βλάπτει σοβαρά την υγεία ενώ παράλληλα μας κρατάει ζωντανούς. Και τελικά, μήπως είναι η αντίφαση που απογειώνει και ανανεώνει συνεχώς το πάθος μας; Ή μήπως η απόρριψη λειτουργεί διεγερτικά;