Μήπως είσαι greyromantic;
Η αιτία που δεν είσαι ρομαντικός;

Ο ρομαντισμός είναι αναπόφευκτος: Όπου κι αν κοιτάξετε, φαίνεται ότι υπάρχει το ρομαντικό στοιχείο παντού.

Τα βιβλία, η μουσική, οι ταινίες και οι τηλεοπτικές εκπομπές επικεντρώνονται τόσο συχνά γύρω από την αγάπη, την έλξη και τον ρομαντισμό. Αλλά παρά την πολιτιστική επικράτηση της κλασικής ερωτικής ιστορίας, δεν σχετίζονται όλοι με αυτήν. Οι άνθρωποι που ανήκουν στο aromantic φάσμα δεν συνδέονται πραγματικά με τις κοινωνικές νόρμες που συνδέονται με τον ρομαντισμό, ή αυτά τα πράγματα δεν έχουν καθόλου πραγματικό νόημα γι’ αυτούς. Αυτό περιλαμβάνει και όσους αυτοπροσδιορίζονται ως «greyromantic»(γκριζο-ρομαντικοί).

Οι greyromantic βιώνουν το συναίσθημα της ρομαντικής έλξης μόνο μερικές φορές ή υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Είναι ένας ρομαντικός προσανατολισμός (όχι ένας προσανατολισμός φύλου ή σεξουαλικός προσανατολισμός), που σημαίνει ότι χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει ποιος ενδιαφέρεται (ή δεν ενδιαφέρεται) να βγει ραντεβού και/ή να ερωτευτεί, σε αντίθεση με το ποιος τον ελκύει σεξουαλικά (σεξουαλικός προσανατολισμός) ή πού βρίσκεται στο φάσμα των φύλων.

Ο greyromantic ανήκει στο aromantic φάσμα. Η έννοια τουaromantism -όπως και η ασεξουαλικότητα- είναι αρκετά απλή. Κάποιος που προσδιορίζεται ως aromantic βιώνει ελάχιστη έως καθόλου ρομαντική έλξη για άλλους ανθρώπους, ανεξάρτητα από τη σεξουαλική έλξη. Στο άλλο άκρο αυτού του φάσματος βρίσκεται η αλλορομανία. Κάποιος που προσδιορίζεται ως αλλορομαντικός συνήθως βιώνει ρομαντική έλξη και επιθυμία με τρόπο που θεωρείται «φυσιολογικός» στην κοινωνία μας. Αλλά ο greyromantism μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολο να τον κατανοήσετε, και αυτό είναι κάπως το νόημα.

Είμαι greyromantic;

Οι greyromantics αισθάνονται αποξενωμένοι από την «νόρμα». Αν παρακολουθείτε συνεχώς σειρές και διαβάζετε βιβλία που στηρίζονται σε ρομαντικές πράξεις γραμμένες με την υπόθεση ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν τις ίδιες προσδοκίες για την αγάπη και το ρομάντζο, αλλά στην πραγματικότητα δεν αισθάνεστε υποχρεωμένοι να βρείτε ρομαντισμό στη δική σας ζωή, μπορεί να νιώθετε αποπροσανατολισμένοι.

Τίποτα δεν είναι λάθος με σένα, δεν είσαι χαλασμένος και πόσο απολαυστικό είναι να ξέρεις ότι κάτι δεν έχει απήχηση σε σένα και ότι αυτό δεν είναι μέρος αυτού που αισθάνεσαι καλά.

Αλλά επειδή ο greyromantism είναι μια γκρίζα ζώνη, ίσως να μπορείτε να νιώσετε ρομαντική έλξη προς τους ανθρώπους, αλλά μπορεί να την αισθάνεστε διαφορετικά από ό,τι οι περισσότεροι αλλορομαντικοί άνθρωποι. Μπορεί να νιώθετε ρομαντική έλξη για κάποιον, αλλά μπορεί να μην ενδιαφέρεστε να ξεκινήσετε μια σχέση. Και αυτό δεν πειράζει – δεν σημαίνει ότι είστε ανίκανοι για μια υγιή, ευτυχισμένη σχέση, αν αυτό είναι που θέλετε.

Επειδή τόσο μεγάλο μέρος της κουλτούρας μας είναι προσανατολισμένο γύρω από το «ευτυχισμένοι για πάντα», την εύρεση της «αδελφής ψυχής» σας και/ή τις ρομαντικές πλοκές», μπορεί να υπάρχει η υπόθεση ότι οι greyromantics είναι «ψυχροί, αναίσθητοι ή αποφεύγουν τα συναισθήματα».

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ως κοινωνία δεν κάνουμε διάκριση μεταξύ ρομαντικής και συναισθηματικής οικειότητας.

Τελικά, το να ανήκει κανείς στο φάσμα των aromantic δεν σημαίνει ότι δεν είναι κοινωνικός, ενσυναισθητικός ή στοργικός. Σημαίνει απλώς ότι πιθανότατα σχετίζονται με τους συντρόφους τους με μη παραδοσιακούς τρόπους.