Δεν είναι μόνο θέμα υγείας τελικά...

Φως στον κρίσιμο ρόλο που παίζει ο ύπνος στη ζωή μας έρχεται να ρίξει ο αμερικανικός οργανισμός AAA Foundation for Traffic Safety (Ίδρυμα Οδικής Ασφάλειας). Και τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά.

Ο επικεφαλής της έρευνας Brian Tefft, επιστημονικός συνεργάτης του αμερικανικού Ιδρύματος Οδικής Ασφάλειας, αναφέρει ότι οι κίνδυνοι από την οδήγηση υπό την επήρεια κόπωσης και υπνηλίας «είναι υποτιμημένοι».

Εκτιμάται ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο των ανθρώπων κοιμούνται λιγότερες από επτά ώρες, πράγμα που καθιστά πολλούς από αυτούς πιο επιρρεπείς σε τροχαίο. Οι οδηγοί που χάνουν μία έως δύο ώρες ύπνου, σε σχέση με τον συνιστώμενο ύπνο των επτά ωρών, αντιμετωπίζουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο τροχαίου ατυχήματος.

«Δεν μπορεί κάποιος να χάνει τον ύπνο του και παρόλα αυτά να περιμένει πως θα είναι σε θέση να λειτουργεί με ασφάλεια στο τιμόνι. Η έρευνά μας δείχνει ότι όποιος έχει κοιμηθεί λιγότερες από πέντε ώρες, αντιμετωπίζει κίνδυνο τροχαίου όπως κάποιος που είναι μεθυσμένος» δήλωσε ο διευθυντής του Ιδρύματος ΑΑΑ δρ Ντέιβιντ Γιανγκ.

Αναλυτικότερα, ο κίνδυνος τροχαίου είναι 1,3 φορές μεγαλύτερος για όσους κοιμούνται έξι έως επτά ώρες, 1,9 φορές μεγαλύτερος για όσους κοιμούνται πέντε έως έξι ώρες, 4,3 φορές μεγαλύτερος για όσους κοιμούνται τέσσερις έως πέντε ώρες και 11,5 φορές μεγαλύτερος για τους οδηγούς που έχουν κοιμηθεί λιγότερες από τέσσερις ώρες.

Σχεδόν ένας στους τρεις οδηγούς, σύμφωνα με την μελέτη, παραδέχθηκαν ότι τουλάχιστον μια φορά το μήνα οδηγούν τόσο κουρασμένοι που δυσκολεύονται να κρατήσουν τα μάτια τους ανοιχτά.

Η ΑΑΑ συνιστά στους οδηγούς που θα κάνουν μακρινά ταξίδια, να νιώθουν σε εγρήγορση, να κάνουν στάσεις κάθε δύο ώρες περίπου, να αποφύγουν να έχουν προηγουμένως φάει βαριά φαγητά, να έχουν συνοδηγό και να εναλλάσσονται στο τιμόνι, καθώς επίσης να αποφεύγουν τη λήψη φαρμάκων που φέρνουν υπνηλία.