Αϋπνία: Η στρατιωτική μέθοδος του TikTok που μας αποκοιμίζει
Σε λίγοτερο από 2 λεπτά

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι περισσότεροι άνθρωποι κουράζονται πολύ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό, λοιπόν, σημαίνει ότι, υπό κανονικές συνθήκες, μετά από μια κουραστική ημέρα, θα έπρεπε όλοι, μόλις αγγίξουν το μαξιλάρι, να βυθίζονται αυτόματα σε βαθύ ύπνο.

Κάτι τέτοιο, όμως, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται, με σημαντικό ποσοστό των ανθρώπων να αντιμετωπίζει δυσκολίες στον ύπνο, παρά την κούραση της ημέρας. Πολλοί εξ αυτών, μάλιστα, μπορεί να στριφογυρίζουν για ώρες στο κρεβάτι μέχρι τελικά να αποκοιμηθούν, ενώ άλλοι ενδέχεται να περνούν ολόκληρες νύχτες ξάγρυπνοι, ακόμη κι αν έχουν δοκιμάσει όλους τους δοκιμασμένους τρόπους για να διευκολύνουν τον ύπνο τους, όπως τα ζεστά ροφήματα ή τα συμπληρώματα μαγνησίου και μελατονίνης.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο μια στρατιωτική μέθοδος, που υποστηρίζει ότι μπορεί να κάνει θαύματα με τον ύπνο, με αποτέλεσμα να γίνει πολύ γρήγορα δημοφιλής στους χρήστες των κοινωνικών πλατφορμών.

Η τεχνική πρωτοεμφανίστηκε στο TikTok από τον προπονητή Justin Agustin, ο οποίος έκανε λόγο για μια «συναρπαστική» λύση στο ζήτημα της αϋπνίας. Έκτοτε, η «στρατιωτική μέθοδος» σαρώνει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχοντας κάνει πολλούς να «ορκίζονται» σε αυτήν και να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να την δοκιμάσουν, υποστηρίζοντας ότι θα καταφέρετε να αποκοιμηθείτε σε μόλις 2 λεπτά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του διαδικτύου, μάλιστα, η εν λόγω μέθοδος φαίνεται να έχει επιτυχία 96%.

Τι πρέπει να κάνετε;

Τοποθετήστε το σώμα σας σε άνετη θέση

Επικεντρωθείτε στις αναπνοές σας. Πάρτε μερικές βαθιές ανάσες και ξεκινήστε να χαλαρώνετε κάθε μέρος του σώματός σας, από το κεφάλι μέχρι τα πόδια

Χαλαρώστε σταδιακά όλο σας το σώμα, μέχρι να νιώσετε σαν να βγαίνετε από το σώμα σας. Χαλαρώστε τα μάτια, τα μάγουλα, το σαγόνι σας και επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας. Μετά κατεβείτε στον λαιμό και τους ώμους σας και προχωρήστε σταδιακά μέχρι κάτω

«Βεβαιωθείτε ότι οι ώμοι σας δεν είναι τεντωμένοι. Αφήστε τους όσο πιο χαμηλά μπορείτε και ακουμπήστε τα χέρια σας χαλαρά στο πλάι. Σιγουρευτείτε ότι και τα δάχτυλά σας είναι χαλαρά. Φανταστείτε μια ζεστή αίσθηση να ταξιδεύει από το κεφάλι και την καρδιά, μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών σας», λέει ο ειδικός. «Στη συνέχεια, πάρτε μια βαθιά ανάσα και εκπνεύστε αργά, χαλαρώνοντας το στήθος, το στομάχι, τους μηρούς, τα γόνατα και τα πόδια σας», προσθέτει.

«Το σημαντικότερο είναι να συντονιστείτε με την αίσθηση ότι απαλλάσσεστε από όλους τους στρεσογόνους παράγοντες», καταλήγει ο ειδικός.