Προστασία από ηλιακά εγκαύματα
Πως θα τα αντιμετώπισετε;

Τα ηλιακά εγκαύματα και οι ερεθισμοί του δέρματος είναι σύνηθες φαινόμενο κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Υπάρχουν δυο κατηγορίες ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνουν στη Γη. Οι ακτίνες UVA φτάνουν στην ενδότερη στιβάδα της επιδερμίδας και καταστρέφουν το κολλαγόνο, το οποίο ευθύνεται για την ελαστικότητά της, με αποτέλεσμα να δημιουργούν ρυτίδες και χαλάρωση.

Οι ακτίνες UVB, αντίθετα, λειτουργούν επιφανειακά, καταστρέφοντας τα κύτταρα και προκαλώντας εγκαύματα.  

 

 

Πρώιμα στάδια πριν το έγκαυμα

1) Φαγούρα

Αυτή η αίσθηση προκαλείται από την παρουσία των ισταμινών. Πρόκειται για χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από το σώμα σου ως αντίδραση στη φλεγμονή.

2) Κοκκινίλες και φουσκάλες

Η εμφάνισή τους σου δείχνει πως έχεις υποστεί σοβαρό έγκαυμα. Είναι πιθανό η ζημιά να έχει εξαπλωθεί στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας. Ένα τέτοιο έγκαυμα μπορεί ακόμη να προκαλέσει ρίγη, πυρετό και ναυτία.

 

 

Aντιμετώπιση εγκαύματος(1ου κ 2ου βαθμού ανάλογα την έκταση της δερματικής βλαβης)

1. Τοποθετήστε μία κρύα κομπρέσα στο δέρμα.

2. Κάντε ένα δροσερό ντους ή μπάνιο.

3. Χρησιμοποιήστε λοσιόν που περιέχουν αλόη βέρα για να απαλύνετε και να ενυδατώσετε το δέρμα. Ορισμένα προϊόντα αλόης περιέχουν και λιδοκαΐνη, ένα αναισθητικό που μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του πόνου.

4. Εφαρμόστε φαρμακευτικές αλοιφές με 1% υδροκορτιζόνη για ανακούφιση από τον πόνο, την φαγούρα και το πρήξιμο.

5. Η βιταμίνη Ε, ένα αντιοξειδωτικό, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής που προκαλείται από τα ηλιακά εγκαύματα. Χρησιμοποιήστε έλαιο βιταμίνης Ε στο δέρμα, ή πάρτε μια κανονική δόση με τη μορφή συμπληρώματος.

6. Εφαρμόστε φρέσκο, κρύο τσάι στο δέρμα με ένα καθαρό πανί. Το ταννικό οξύ στο μαύρο τσάι βοηθά στην άντληση της θερμότητας από το έγκαυμα και στην αποκατάσταση της ισορροπίας του pH.

7. Τα αγγούρια έχουν φυσικές αντιοξειδωτικές και αναλγητικές ιδιότητες. Βγάλτε κρύα από το ψυγείο και πολτοποιήστε τα στο μπλέντερ για να δημιουργήσετε μια πάστα. Στη συνέχεια εφαρμόστε τη στις πληγείσες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου.

8. Χρησιμοποιήστε επουλωτικά σε μορφή spray καθώς και τοπικά αντισηπτικά.

9. Η καλύτερη θεραπεία είναι πάντα η πρόληψη. Χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακό, φορέστε προστατευτικά ρούχα και αποφεύγετε την άμεση και σε μεγάλη διάρκεια έκθεση στον ήλιο.

 

 

Μανιάς Σ. Παναγιώτης

Φαρμακοποιός-ειδικός κοσμητολογίας