Έχεις κάνει αρκετές προσπάθειες για να μείνεις έγκυος και η απόγοήτευση σε έχει καταβάλλει.
Τα νέα όμως είναι πολύ ευχάριστα αφού με τη μέθοδο της υστεροσκόπησης η ελπίδα ξεπροβάλλει ξανά.
Πρόκειται για μια χειρουργική διαδικασία μέσω της οποίας εξετάζεται το εσωτερικό της κοιλότητας της μήτρας ανιχνεύοντας έτσι τις πιθανές αιτίες της υπογονιμότητας.
Η υστεροσκόπηση μπορεί να γίνει μόνο για διάγνωση (πολύποδες, ινομυώματα, συμφύσεις, υπερπλασία, διάφραγμα κ.λ.π.) είτε ταυτόχρονα και ως «επεμβατική υστεροσκόπηση» που μπορεί να θεραπεύσει παθολογικές καταστάσεις όπως διαφραγματική μήτρα, οι συμφύσεις, οι πολύποδες, τα ινομυώματα και οι μητρορραγίες.
Με την υστεροσκόπηση μπορούμε να παρατηρήσουμε:
- Τη μορφολογία (μέγεθος και σχήμα) της κοιλότητας της μήτρας.
- Τα μητριαία στόμια των σαλπίγγων.
- Την υφή και την ανάπτυξη του ενδομητρίου.
- Τον τραχηλικό σωλήνα (ενδοτράχηλο).
Το υστεροσκόπιο, που μοιάζει με ένα τηλεσκόπιο, εισάγεται από το άνοιγμα του τραχήλου μέσα στη κοιλότητα της μήτρας.
Στη μήτρα εισάγεται φυσιολογικός ορός ως διατατικό μέσο προκειμένου να αποκολληθούν τα τοιχώματα της μήτρας μεταξύ τους κι έτσι να μπορεί να παρατηρήσει ο γυναικολόγος το εσωτερικό της κοιλότητας.
Πρόκειται για μια σύγχρονη ενδοσκοπική μέθοδο εξέτασης της ενδομήτριας κοιλότητας με τη βοήθεια ειδικού λεπτού τηλεσκοπίου (κάμερα διαμέτρου 2-5 χιλιοστών).
Η υστεροσκόπηση γίνεται συνήθως υπό γενική αναισθησία αλλά μπορεί να γίνει και σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου ή με τοπική αναισθησία.
Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι αμελητέος και αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα. Δεν υπάρχουν χειρουργικές τομές γιατί το υστεροσκόπιο εισάγεται μέσα από τον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας.