Όλες οι αλήθεις που πρέπει να ξέρεις

Η βλαπτική επίδραση του τσιγάρου στην υγεία του ανθρώπου είναι εδώ και χρόνια τεκμηριωμένη και αδιαμφισβήτητη.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) του 2007, οι Ελληνίδες καπνίστριες κατέχουν την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατανάλωση καπνού με ποσοστό 31,3%.

 

Λίγες Αλήθειες για το Κάπνισμα και την Εγυμοσύνη

 

Πρέπει να σταματήσω το κάπνισμα τώρα που είμαι έγκυος;

 

Ένα απο τα καλύτερα δώρα που μπορείτε να κάνετε στο παιδί σας ώστε να έχει ένα υγιές ξεκίνημα στη ζωή του είναι να το απαλλάξετε απο τον καπνό. Μπορεί να είναι δύσκολο να κόψετε το κάπνισμα, αλλά ποτέ δεν είναι αργά για να το σταματήσετε.

Αν σκεφτεί κανείς πως σε κάθε τσιγάρο περιέχονται περισσότερες από 4.000 χημικές ουσίες, είναι βέβαιο ότι το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη βλάπτει το αγέννητο παιδί σας, περιορίζοντας του την παροχή οξυγόνου, με αποτέλεσμα η καρδιά του να πρέπει να κτυπά πιο δυνατα κάθε φορά που καπνίζετε.

 

Λίγες Αλήθειες για το Κάπνισμα και την Εγυμοσύνη

 

Δηλαδή η διακοπή του καπνίσματος θα με ωφελήσει;

 

Η διακοπή του καπνίσματος θα βοηθήσει άμεσα εσάς και το έμβρυο σας! Τα επιβλαβή χημικά και αέρια όπως το μονοξείδιο του άνθρακα θα αρχίσουν να αποβάλλονται από το σώμα σας μόλις σταματήσετε το κάπνισμα. Επιπλέον:

  • μειώνεται ο κίνδυνος επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό.
  • αυξάνονται οι πιθανότητες για μια υγιή εγκυμοσύνη και ένα υγιές μωρό.
  • μειώνεται ο κίνδυνος ενδομητρίου θανάτου και  εμφάνισης του συνδρόμου αιφνίδιου νεογνικού θανάτου.
  • μειώνονται οι πιθανότητες πρόωρου τοκετού και των προβλημάτων υγείας που συχνά συνοδεύουν τα πρόωρα νεογνά.
  • μειώνονται οι πιθανότητες να γεννήσετε ένα λιποβαρές μωρό. Τα μωρά των γυναικών που καπνίζουν είναι κατά μέσο όρο 200 γραμμάρια ελαφρύτερα από υπόλοιπα (Το λιποβαρές μωρό δεν έχει την ίδια ποσότητα λίπους στο σώμα του με τα κανονικά σε μέγεθος νεογνά. Έτσι δυσκολεύεται να διατηρήσει τη φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος του και το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα, ενώ είναι και επιρρεπές στις λοιμώξεις).

 

Η διακοπή του καπνίσματος τώρα, θα βοηθήσει το μωρό σας αργότερα στη ζωή του!

 

 

Όσο πιο γρήγορα σταματήσετε το κάπνισμα, τόσο το καλύτερο!

Το παθητικό κάπνισμα βλάπτει το μωρό σας (Μπορεί επίσης να είναι πιο δύσκολο να σταματήσετε εάν κάποιος γύρω σας καπνίσει)!

Η θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης επιτρέπεται;

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σκεύασματα πχ τσίχλες, δερματικά αυτοκόλλητα (στο εξωτερικό κυκλοφορούν και άλλα σκευάσματα) για θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης (NRT) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εάν αυτό θα σας βοηθήσει να σταματήσετε το κάπνισμα.

Τα σκευάσματα αυτά περιέχουν μόνο νικοτίνη και καμία από τις επιβλαβείς χημικές ουσίες που υπάρχουν στα τσιγάρα και γι 'αυτό είναι πολύ καλύτερη επιλογή από το να συνεχίζετε να καπνίζετε (λαμβάνετε την ίδια ποσότητα νικοτίνης με ένα τσιγάρο).

Σε περίπτωση ναυτίας και εμέτου που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, τα αυτοκόλλητα είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση.

Πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα σκευάσματα, επικοινωνήστε με τον ιατρό σας.

 

Μπορώ να καπνίσω το ηλεκτρονικό τσιγάρο κατά την εγκυμοσύνη;

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα επιτρέπουν την εισπνοή νικοτίνης μέσω ατμού αντί του καπνού, ενώ δεν παράγουν πίσσα και μονοξείδιο του άνθρακα, δύο από τις κύριες τοξίνες στον καπνό των τσιγάρων. Ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου περιέχει μερικές από τις δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες που υπάρχουν στον καπνό τσιγάρων, αλλά σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το κανονικό τσιγάρο.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι αρκετά καινούργια και εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν γνωρίζουμε. Ωστόσο, τα στοιχεία μέχρι στιγμής δείχνουν ότι είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνα από το παραδοσιακό κάπνισμα.

 

Ισχύουν τα ίδια και για τις θηλάζουσες μητέρες;

Το κάπνισμα πρέπει να διακόπτεται και κατά την περίοδο της γαλουχίας. Τα θρεπτικά στοιχεία του μητρικού γάλακτος και η ανοσία που αυτό παρέχει στο βρέφος εξουδετερώνονται από τις παρενέργειες του καπνίσματος. Θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε να πλένουμε τα χέρια μας και να αλλάζουμε ρούχα πριν πάρουμε το νεογνό στην αγκαλιά μας (υπάρχουν ενδείξεις σε επιστημονικές έρευνες ότι οι τοξικές ουσίες του καπνού παραμένουν στα ρούχα, στα μαλλιά και στο δέρμα των καπνιστών για ώρες ή και μέρες.

 

Πρέπει να ακούσεις κι άλλους λόγους για να σταματήσεις το κάπνισμα;

 

Δευκαλίων Καρακαλπάκης Μαιευτήρας - Γυναικολόγος

https://www.facebook.com/DrDefkalion/

http://drkarakalpakis.gr/

 

Πηγές

www.nhs.uk (Ιστοσελίδα Βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας)

http://www.cdc.gov/reproductivehealth/TobaccoUsePregnancy/index.htm

Ελληνικό Ινστιτούτο Καρδιαγγειακών Νοσημάτων