Εσείς ξέρετε πόσες;

Περνάμε κοιμισμένοι σχεδόν το ένα τρίτο της ζωής μας, καθώς ο ύπνος μας είναι εξίσου απαραίτητος με το οξυγόνο, το νερό και το φαγητό.

 Πόσες ώρες, όμως, πρέπει να κοιμόμαστε ανά ηλικία;

Ο Charles Czeisler, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, μαζί με μια ομάδα εμπειρογνωμόνων, πραγματοποίησε μια έρευνα, συμπεριλαμβανομένων πολλών μελετών από το 2004-2014, προκειμένου να ανακαλύψει τις απαραίτητες ώρες ύπνου, καθώς και τις επιδράσεις του ύπνου στην υγεία.

Το Εθνικό Ίδρυμα της Αμερικής για τον Ύπνο εξέδωσε νέες κατευθύνσεις για την ανάγκη του ύπνου, σύμφωνα με κάθε ηλικία. Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο «Sleep Health», "Υγεία και ύπνος" (περιοδικό του Εθνικού Ιδρύματος Ύπνου).

Τα ευρήματα επίσης, για πρώτη φορά, περιλαμβάνουν κατηγορίες για τα άτομα ηλικίας 18-25 ετών και τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Το Αμερικάνικο Ίδρυμα Ύπνου συνιστά τη διάρκεια του ύπνου ανάλογα με την ηλικία, και ο αριθμός των ωρών που πρέπει να κοιμόμαστε καθορίζει αν θα έχουμε αρκετή ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, τη βέλτιστη υγεία και τη πνευματική διαύγεια.

 

Σύμφωνα με τα διάφορα στάδια ανάπτυξης, έβγαλαν τα ακόλουθα συμπεράσματα:

Νεογέννητα (0 έως 3 μηνών): 14 έως 17 ώρες.

Μωρά (4 έως 11 μηνών): 12 έως 15 ώρες.

Νήπια (1-2 ετών): 11 έως 14 ώρες.

Προσχολικής ηλικίας (3-5 ετών): 10 έως 13 ώρες.

Σχολική ηλικία (6-13 ετών): 9 έως 11 ώρες.

Έφηβοι (14 έως 17): 8 έως 10 ώρες.

Νέοι (18-25 ετών): 7 έως 9 ώρες.

Ενήλικες (26-64 ετών): 7 έως 9 ώρες.

Ηλικιωμένοι (άνω των 65 ετών): 7 έως 8 ώρες.

Τα νέα ευρήματα τροποποιούν τις προηγούμενες κατευθυντήριες γραμμές σύμφωνα με το μέλος της επιτροπής, Δρ Lydia DonCarlos. "Έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε για τη λειτουργία του ύπνου," είπε η Δρ DonCarlos. "Γνωρίζουμε ότι ο ύπνος είναι σημαντικός για την αποκατάσταση και την εμπέδωση της μνήμης. Αλλά δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες της λειτουργίας του ύπνου, παρά το γεγονός ότι περνάμε στο κρεβάτι το ένα τρίτο της ζωής μας».

Ύπνος λιγότερο από 5 ώρες επηρεάζει την υγεία της καρδιάς, ενώ λιγότερο από 7 ώρες οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους, του διαβήτη, και της παχυσαρκίας .

 

Και μην ξεχνάτε: η ποιότητα του ύπνου είναι εξίσου σημαντική με την ποσότητα του ύπνου που απολαμβάνουμε καθημερινά.