Είναι δύσκολο, αλλά αν η σχέση αυτή δεν οδηγεί πουθενά τότε πρέπει να το πάρεις απόφαση!
Βέβαια, όσο κι αν δεν νιώθεις πια ότι σε γεμίζει ή δεν σε κάνει ευτυχισμένη, δεν θέλεις να πληγώσεις τον σύντροφό σου.
Σε΄κάθε περίπτωση για να έχεις φτάσει όμως να το σκέφτεσαι, πιθανότατα έχεις τους λόγους σου.
Και μακροπρόθεσμα θα νιώσεις πολύ καλύτερα που έφυγες από μία σχέση που δεν ήταν αυτή που ονειρευόσουν.
7 συμβουλές για να χωρίσεις από μια μακροχρόνια σχέση:
1. Προετοιμάσου
Έχεις φτάσει μέχρι εδώ, οπότε έχεις μια ιδέα τι θέλεις να πεις ώστε να μην ξεχάσεις κάτι σημαντικό.
Είναι σημαντικό να επιλέξεις την ώρα και το χώρο όπου θα μπορεί να γίνει μια ειλικρινής, σοβαρή συζήτηση, για παράδειγμα μια έξοδος για ποτό σε ένα πολύβουο μπαρ δεν είναι καλή επιλογή.
2. Να είσαι ειλικρινής
Δεν θέλεις να πληγώσεις τον σύντροφό σου, πρέπει όμως να είσαι ειλικρινής για τους λόγους που θέλεις να χωρίσετε.
Είναι ένας τρόπος να τον βοηθήσεις να καταλάβει γιατί η σχέση δεν λειτούργησε για σένα. Και αν μη τι άλλο, θα συνειδητοποιήσει τι είναι αυτό που θα έπρεπε να κάνει αν αντιστρέφονταν οι ρόλοι.
3. Πάρτε πίσω τα πράγματά σας
Όταν φτάσει η σχέση σε αυτό το σημείο, η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η γρήγορη.
Όσο πιο γρήγορα και με λιγότερη διαδικασία γίνουν τα πράγματα, τόσο το καλύτερο.
4. Ενημέρωσε τους γύρω σου
Δώσε στον εαυτό σου όσο χρόνο χρειάζεσαι, όμως όσο πιο γρήγορα πεις τι έχει συμβεί σε φίλους και την οικογένεια, τόσο πιο γρήγορα θα νιώσεις πως όλο αυτό είναι πραγματικότητα (επιπλέον, θα έχεις κάποιον να μιλήσεις για την κατάσταση). Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αρχίσεις να κατηγορείς τον πρώην σου – ειδικά όχι στους κοινούς φίλους. Μια σοφή συμβουλή: Είναι επίσης καλό να σκεφτείς κάτι που θα λες σε όσους σε ρωτάνε για τον πρώην σου, ώστε να μην αιφνιδιάζεσαι. Κάτι σαν, «δεν είμαστε μαζί πια – δυστυχώς δεν λειτούργησε».
Δείτε επίσης: Κάθε χωρισμός κι ένας...θάνατος
5. Βάλε σε τάξη τα συναισθήματά σου
Γράψε ένα γράμμα στον πρώην σου και κάψε το. Μίλα στην κολλητή σου για ώρες. Ή συμβουλεύσου έναν ψυχολόγο αν θέλεις μια αμερόληπτη συμβουλή.
Όποιο δρόμο -ή δρόμους- κι αν διαλέξεις είναι σημαντικό να αντιμετωπίσεις τα συναισθήματά σου αντί να κρύβεσαι πίσω από το δάχτυλό σου.
Κάποιοι άνθρωποι επιλέγουν να είναι συνέχεια απασχολημένοι ώστε δεν αφιερώνουν χρόνο για να συνειδητοποιήσουν την απώλεια.
Ο χωρισμός όμως είναι μια απώλεια και χρειάζεται χρόνος για να θρηνήσεις και να την ξεπεράσεις ώστε να μπορέσεις να συνεχίσεις τη ζωή σου.
6. Σταμάτησε κάθε επαφή
Υπάρχουν πρώην σύντροφοι που μπορούν να παραμείνουν φίλοι, ενώ άλλοι δεν μπορούν να συλλάβουν αυτή την έννοια. Ανεξάρτητα απ’ το αν θα κρατήσεις επαφή στο μέλλον, σε πρώτη φάση θα πρέπει να διακόψεις τις σχέσεις.
7. Να είσαι καλή με τον εαυτό σου
Ακόμη κι αν ο χωρισμός ήταν δική σου ιδέα, αυτό δεν σημαίνει πως είναι μια κατάσταση που δεν θα σε επηρεάσει κι εσένα ψυχολογικά.
Μη ρίχνεις το φταίξιμο στον εαυτό σου -δεν είσαι κακός άνθρωπος γι’ αυτό που έκανες (το να θέλεις να είσαι ευτυχισμένη δεν είναι έγκλημα).
Είναι σημαντικό να φροντίσεις τον εαυτό σου, είτε αυτό σημαίνει πως χρειάζεσαι λίγο χρόνο μόνη, ένα μικρό ταξίδι με φίλους ή ακόμη και μια βραδιά στο σπίτι με πίτσα, σουβλάκια ή παγωτό.