½ κιλό κριθαράκι χοντρό
4-5 φρέσκες τομάτες- ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
2-3 κρεμμύδια ξερά τριμμένα στον τρίφτη
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ½ φλυτζ. τσαγιού λάδι
150 γραμ. τυρί τριμμένο- επιλογής σας
½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
Αλάτι, πιπέρι
Βάζουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και το σκόρδο με το λάδι να μαραθούν- να μην καούν. Προσθέτουμε τις τομάτες, το αλατοπίπερο, τη ζάχαρη, και τα αφήνετε να πάρουν μια-δυο βράσεις.
Προσθέτουμε το κριθαράκι και ανάλογο νερό ζεστό ή αν προτιμάτε ζωμό και τα αφήνετε να βράσουν για 25-30΄ περίπου
Η αναλογία για το νερό είναι: 1 μέρος κριθαράκι- 3 μέρη νερό.
Σερβίρουμε το κριθαράκι ζεστό με το τριμμένο τυρί.
Υ.Γ. μπορείτε να θέλετε να γκρατινάρετε το κριθαράκι ως εξής: λίγο πριν ψηθεί το αδειάζετε σε ένα πυρέξ, το πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί και το βάζετε σε δυνατό φούρνο για 10΄.