Ένα τέταρτο (1/4) του φλιτζανιού ψιλοκομμένος βασιλικός δίνει στον οργανισμό το 31% της ημερήσιας ανάγκης σε βιταμίνη Κ η οποία για πολλούς λόγους είναι απαραίτητη . Οι σπόροι, που χρησιμοποιούνται στην Κινεζική και την Ανατολική ανθρωποσοφική παραδοσιακή ιατρική εδώ και αιώνες, αν και δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς στην Δύση αρχίζουν να θεωρούνται και από τους δυτικούς υγιεινό συμπλήρωμα διατροφής.
Οι βρώσιμοι σπόροι του βασιλικού προέρχονται από το φυτό Ocimum Basilicum.
Είναι γνωστό επίσης σαν μεγάλος βασιλικός ή χόρτο του Saint Joseph. Είναι διαφορετικό από το φυτό Ocimum tenuiflorum γνωστού και ως tulsi ή ιερού βασιλικού, του οποίου τα φύλλα και τα έλαια χρησιμοποιούνται από την παραδοσιακή ιατρική των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας εδώ και αιώνες. Έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος με τους σπόρους ghia αλλά διαφέρουν ως προς το χρώμα και το σχήμα. Οι σπόροι του βασιλικού είναι κυρίως μαύροι και έχουν σχήμα σαν δάκρυ, ενώ οι σπόροι ghia είναι γκρι ή καφέ και έχουν στρογγυλότερο σχήμα.
Δεν έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές έρευνες για την θρεπτική αξία και τα οφέλη των σπόρων του βασιλικού. Οι ενδείξεις που υπάρχουν βασίζονται στην παρατήρηση, και σε αναφορές από την παραδοσιακή ιατρική των Ασιατών. Φαίνεται όμως αν και δεν έχει αποδειχθεί ακόμη επιστημονικά ότι οι σπόροι του βασιλικού έχουν πολλές ωφέλιμες ιδιότητες :
Έχουν σημαντικές αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριδιακές, αντιικές, αντικαρκινικές, αντισπασμωδικές, και αντιμυκητιασικές ιδιότητες.
Ρυθμίζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα των ασθενών με διαβήτη τύπου ΙΙ.
Οι φυτικές ίνες στο εξωτερικό τους περίβλημα πιστεύεται ότι έχουν καθαρτικές ιδιότητες. Ανακουφίζουν επίσης από τις στομαχικές κράμπες και την δυσπεψία. Δημιουργούν το αίσθημα της πληρότητας και έτσι μπορεί να βοηθούν στην απώλεια βάρους.
Παραδοσιακά χρησιμοποιούνται για να θεραπεύσουν τον βήχα, τα κρυολογήματα, την γρίπη, και το άσθμα.
Θεωρείται ότι έχουν ιδιότητες ενισχυτικές της διάθεσης, που βελτιώνουν καταστάσεις όπως η κατάθλιψη, το στρες, η πνευματική κόπωση, και οι ημικρανίες.
Αν συνθλιβούν, το λάδι τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν θεραπευτικό σε μολύνσεις του δέρματος, αμυχές και τραύματα.
Μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.
Οι αντιβακτηριδιακή τους δράση είναι χρήσιμη στην θεραπεία των μολύνσεων της ουροδόχου κύστης, και του κόλπου.
Η βιταμίνη Κ, οι πρωτεΐνες και ο σίδηρος που περιέχουν, βοηθούν στην διατήρηση της καλής υγείας των μαλλιών, ενώ πιστεύεται ότι προφυλάσσουν από την τριχόπτωση και την φαλάκρα.
Για κάποιον που θέλει να καταναλώσει σπόρους βασιλικού είναι σημαντικό να τους βάλει πρώτα σε νερό για περίπου δύο ώρες για να απελευθερωθούν τα πεπτικά τους ένζυμα. Μπορούμε να καταναλώσουμε τους σπόρους με διάφορους τρόπους :
- Να τους προσθέσουμε στο γάλα μας, στους χυμούς και σε άλλα ροφήματα.
- Να τους αναμείξουμε στα smoothies
- Να τους σκορπίσουμε στην σαλάτα μας.
- Να τους αναμείξουμε σε τυριά ή σάλτσες.
- Να τους αναμείξουμε με το γιαούρτι μας ή τα φρούτα.
Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην κατανάλωση των σπόρων από τις εγκύους γιατί μειώνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων, και από τα μικρά παιδιά γιατί μπορεί να πνιγούν.