Νέα μελέτη δείχνει ότι μερικές γυναίκες αρχίζουν να το περιορίζουν ακόμη και πριν μάθουν ότι έχουν συλλάβει.
Τα ευρήματα, λένε οι ειδικοί, υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχουν βιολογικοί μηχανισμοί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που μπορούν να αμβλύνουν την επιθυμία για νικοτίνη.
Εφόσον ισχύει κάτι τέτοιο, η κατανόηση αυτών των διαδικασιών θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέους τρόπους για να βοηθηθεί κάποιος στη διακοπή του καπνίσματος, επισημαίνουν.
Τα ευρήματα ωστόσο, δεν υποδηλώνουν ότι η εγκυμοσύνη καθιστά εύκολη τη διακοπή του καπνίσματος, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Suena Huang Massey, ψυχίατρος και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Northwestern University Feinberg School of Medicine, στο Σικάγο.
Αντίθετα, είπε, δείχνουν ότι γενικά οι καπνίστριες μειώνουν το κάπνισμα στο διάστημα που μεσολαβεί από τη σύλληψη και μέχρι να μάθουν ότι είναι έγκυες. Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό παραμένουν άγνωστοι.
Είναι πιθανό κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, ορισμένες καπνίστριες να αισθάνονται ναυτία από τη μυρωδιά ή τη γεύση του τσιγάρου, σύμφωνα με τη Massey.
Επιπλέον, τα επίπεδα μιας ορμόνης που ονομάζεται ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG), η οποία σχετίζεται με συμπτώματα πρωινής ναυτίας, κορυφώνονται μεταξύ της πέμπτης και της 10ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης. Αυτό, σύμφωνα με τη Massey, συμπίπτει με την περίοδο που οι γυναίκες σε αυτή τη μελέτη άρχισαν να περιορίζουν το κάπνισμα, πριν μάθουν ότι ήταν έγκυες.
«Μπορεί να είναι σύμπτωση. Σίγουρα όμως πρόκειται για ένα ενδιαφέρον εύρημα» πρόσθεσε.
Στη μελέτη συμμετείχαν 416 γυναίκες στις ΗΠΑ που ήταν έγκυες και καπνίστριες όταν συνέλαβαν. Οι γυναίκες ρωτήθηκαν για τις καθημερινές καπνιστικές τους συνήθειες, ανατρέχοντας στους μήνες πριν από την εκτιμώμενη ημερομηνία σύλληψης.
Η Massey και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχουσες στη μελέτη μείωσαν κατά μέσο όρο το κάπνισμα κατά ένα τσιγάρο την ημέρα τις εβδομάδες μεταξύ της σύλληψης και της επιβεβαίωσης της εγκυμοσύνης.
«Κάποιοι μπορεί να πουν ότι επειδή σχεδίαζαν να μείνουν έγκυες προσπάθησαν να κόψουν το κάπνισμα», είπε η Massey.
Γι' αυτό οι ερευνητές έκαναν μία ακόμη ανάλυση που επικεντρώθηκε μόνο σε γυναίκες με μη προγραμματισμένη εγκυμοσύνη. Τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια.
Εάν υπάρχει ένας βιολογικός οδηγός πίσω από τα ευρήματα, αυτό δεν σημαίνει ότι η Μητέρα Φύση διευκολύνει τα πράγματα για τις έγκυες γυναίκες, είπε η Massey. Στην πραγματικότητα, παρά το γεγονός ότι θέλουν να κόψουν το κάπνισμα, πολλές έγκυες γυναίκες δεν το κάνουν.
Σε αυτήν την ομάδα μελέτης, οι περισσότερες γυναίκες μείωσαν τα τσιγάρα αφού έμαθαν ότι ήταν έγκυες - αλλά μόνο μια μειοψηφία το είχε κόψει τελείως μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου.
Μάλιστα, ορισμένες γυναίκες καταλήγουν να καπνίζουν περισσότερο, επειδή η εγκυμοσύνη επιταχύνει τον μεταβολισμό της νικοτίνης τους, είπε ο Δρ. Παναγής Γαλιατσάτος, πνευμονολόγος στο Johns Hopkins Medicine στη Βαλτιμόρη.
Ιδανικά οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος πριν από την εγκυμοσύνη, είπε ο Δρ. Γαλιατσάτος, ο οποίος είναι επίσης εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ένωσης Πνευμόνων.
Αυτό δεν είναι σημαντικό μόνο για την υγεία της εγκυμοσύνης, αλλά και για τη νεαρή καπνίστρια.
Η πραγματικότητα είναι ότι περίπου οι μισές εγκυμοσύνες στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι απρογραμμάτιστες, είπε η Massey.
Η συμβουλευτική είναι ένας βασικός τρόπος για να βοηθηθεί η έγκυος να κόψει το κάπνισμα, είπε ο Γαλιατσάτος. Οι άνθρωποι καπνίζουν ως αντίδραση σε κάποια ερεθίσματα. Είναι ζωτικής σημασίας να μάθουν να αναγνωρίζουν αυτούς τους παράγοντες και να αντιμετωπίζουν το άγχος με πιο υγιεινούς τρόπους προκειμένου να σταματήσουν οριστικά αυτή τη συνήθεια.
«Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν πώς να είναι μη καπνιστές σε καλές και κακές στιγμές», είπε ο Γαλιατσάτος.
Εάν η συμβουλευτική δεν είναι αρκετή, οι έγκυες γυναίκες μπορούν να χρησιμοποιούν θεραπείες υποκατάστασης νικοτίνης ή φάρμακα εγκεκριμένα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη διακοπή του καπνίσματος.
Οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με τη φαρμακευτική αγωγή, σημείωσε ο Γαλιατσάτος, θα πρέπει να εξισορροπηθούν έναντι των κινδύνων από τη συνέχιση του καπνίσματος.
«Πρέπει πραγματικά να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη», είπε.
Όσον αφορά τα τρέχοντα ευρήματα, η Massey είπε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί πώς η εγκυμοσύνη, από μόνη της, μπορεί να επηρεάσει τις συνήθειες καπνίσματος.