Νικήστε τον ήλιο και τη ζέστη και απολαύστε την εγκυμοσύνη σας κατά την θερινή περίοδο!

Η εγκυμοσύνη είναι μια μοναδική και ξεχωριστή εμπειρία. Είναι σημαντικό μια έγκυος να φροντίζει την σωματική και ψυχική της υγεία ώστε να προστατεύσει την υγεία του εμβρύου της και να βιώσει μια όσο το δυνατόν πιο ήρεμη και ευχάριστη εγκυμοσύνη.

Εξαιτίας ορμονικών αλλαγών οι έγκυες έχουν ήδη αυξημένη θερμοκρασία σώματος.

Το καλοκαίρι λόγω της ζέστης η αυξημένη εφίδρωση μπορεί να οδηγήσει σε υπόταση, αίσθημα κόπωσης, κακουχίας και ζάλη. Τυχόν οιδήματα στα άκρα και ιδιαίτερα στα πόδια μπορεί επίσης να επιδεινωθούν. Παράλληλα το αυξημένο μέγεθος της μήτρας μαζί με τα παραπανίσια κιλά, μπορεί να δημιουργήσουν μία κατάσταση έντονης δυσφορίας. Επιπλέον το καλοκαίρι κρύβει διατροφικούς κινδύνους εάν δεν είμαστε προσεκτικοί.

Όλα τα παραπάνω μπορεί να αποδειχτούν παγίδες για τη μέλλουσα μαμά και καλό είναι να έχει λάβει τα μέτρα της ώστε να τις παρακάμψει.

Συμβουλές:

1.            Αποφεύγουμε μετακινήσεις και εργασίες μεταξύ 11πμ και 4μμ ή όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 37 βαθμούς.

2.            Αποφεύγουμε απευθείας έκθεση στον ήλιο και φοράμε πάντα αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας ακόμη και στη σκιά (η ακτινοβολία του ήλιου αντανακλάται μέχρι και 25% στη σκιά).

3.            Κάνουμε συχνά ντους και παραμένουμε σε δροσερά, κλιματιζόμενα μέρη τις ιδιαίτερα ζεστές ώρες και ημέρες. .

4.            Το νερό είναι ο καλύτερος φίλος μας. Αν διψάμε χρειαζόμαστε υγρά! Πίνουμε άφθονα υγρά για να αποφύγουμε την αφυδάτωση. Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης είναι συνήθως ζαλάδα, ναυτία, πονοκέφαλοι, μυϊκές κράμπες και αυξημένη θερμοκρασία σώματος.

5.            φυσικοί χυμοί, γάλα και ισοτονικά υγρά που περιέχουν ηλεκτρολύτες είναι επίσης καλές επιλογές. Αποφεύγουμε τα αναψυκτικά γιατί έχουν περιττές θερμίδες και μεγαλώνουν το αίσθημα της δίψας, ενώ περιορίζουμε το τσάι και τα καφεϊνούχα ποτά επειδή επηρεάζουν τον καρδιακό ρυθμό μαμάς και εμβρύου.

6.            Αποφεύγουμε τα βαριά, τηγανιτά και με πολλά καρυκεύματα φαγητά. Μειώνουμε το αλάτι γιατί προκαλεί κατακράτηση υγρών στο σώμα, όχι εντελώς όμως, γιατί περιέχει και ιώδιο, σημαντικό για την υγεία του εμβρύου.

7.            Τροποποιούμε το ωράριο της άσκησης μας. Περπατάμε ή κολυμπάμε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα όταν πέσει ο ήλιος (ιδανικά στις δραστηριότητες να έχουμε παρέα).

8.            Το περπάτημα και το κολύμπι, εφόσον δεν έχει προκύψει κάποια επιπλοκή-αντένδειξη στην εγκυμοσύνη, είναι δύο πολύ όμορφες δραστηριότητες μιας μέλλουσας μαμάς καθώς έχουν χαμηλή επικινδυνότητα, κάνουν καλό στην καρδιά και γενικότερα στη σωματική υγεία ενώ σαν δραστηριότητες εξωτερικού χώρου συμβάλλουν στη βελτίωση της ψυχολογίας της εγκύου. Επιπλέον η άνωση του νερού προστατεύει τις αρθρώσεις και τους μυς απο τους κραδασμούς κατά την άσκηση, ενώ η αίσθηση του ελαφρύτερου σώματος εκτός απο όμορφο συναίσθημα  ανακουφίζει τις εγκύους, ιδιαίτερα κατά τις τελευταίες εβδομάδες της κύησης. Το περπάτημα πάνω στην άμμο βοηθά πολύ επίσης να γυμναστούν και να χαλαρώσουν τα πόδια.

9.            Το καλοκαίρι λοιπόν αποτελεί την καλύτερη εποχή για αυτές τις δραστηριότητες.

10.          Κολυμπάμε ήρεμα, με ήπιες κινήσεις και αποφεύγουμε την θάλασσα όταν έχει κύμα, τις βουτιές και τα μακροβούτια διότι κατά την εγκυμοσύνη είναι δυσκολότερο να κρατήσουμε την ισορροπία μας.

11.          Επιλέγουμε νερά που ξέρουμε ότι είναι καθαρά, αποφεύγουμε να καταπίνουμε νερό όταν κολυμπάμε.

12.          Καλό να αποφύγουμε τις πισίνες παρά μόνο εάν είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις καθαριότητας και ασφάλειας. Ιδανικά προτιμάμε πισίνες που καθαρίζονται με όζον και όχι χλώριο. Επίσης αποφεύγουμε ποτάμια ή λίμνες, τζακούζι και σάουνες.

13.          Αν νιώσουμε καταβολή και κούραση δεν επιμένουμε παραπάνω και ζητάμε βοήθεια. Το πρώτο σημάδι αδυναμίας είναι η ζάλη ή η υπερβολική δίψα. Ξαπλώνουμε και πίνουμε λίγο δροσερό νερό.

14.          Εάν δεν αισθανθούμε καλύτερα επικοινωνούμε αμέσως με τον ιατρό μας.

15.          Μετά το μπάνιο στην θάλασσα ή τη γυμναστική κάνουμε ντους με σαπούνι ή αφρόλουτρο, στεγνώνουμε καλά με καθαρή πετσέτα και φοράμε καθαρά στεγνά ρούχα ή μαγιό.

16.          Προτιμάμε μια ξαπλώστρα ή κάθισμα παρά την άμμο και καθόμαστε πάντα πάνω σε καθαρή πετσέτα.

17.          Αποφεύγουμε την ορθοστασία γιατί επιδεινώνει τα οιδήματα στα κάτω άκρα.

18.          Εαν αρχίσουν να εμφανίζονται οιδήματα, αφαιρούμε δακτυλίδια κτλ. ώστε να μην χρειαστεί έπειτα να κοπούν καθώς τα οιδήματα μπορεί να γίνουν πιο έντονα. Όταν καθόμαστε τοποθετούμε τα πόδια λίγο πιο ψηλά για να μειώσουμε το οίδημα των κάτω άκρων.

19.          Το  καλοκαίρι και οι διακοπές μας κάνουν συνήθως πιο επιρρεπείς να υποκύψουμε σε  γαστρονομικούς πειρασμούς. Αποφεύγουμε τα οστρακοειδή και τα ωμά θαλασσινά γιατί υπάρχει κίνδυνος να έχουν αλιευθεί σε μολυσμένα νερά και να προξενήσουν σοβαρές δηλητηριάσεις ή αλλεργίες. Επιπλέον τυριά, τροφές μαγειρεμένες με λίπος και κρέμα, αλλαντικά, μαγιονέζες και αυγά αλλοιώνονται εύκολα από τη ζέστη, γι' αυτό καλύτερα να τα αποφεύγουμε. Ιδιαίτερη προσοχή σε φαγητά εκτεθειμένα σε μπουφέ.

20.          Τρώμε μικρά γεύματα και σνακ περισσότερες φορές την ημέρα.

21.          Όλοι γνωρίζουν τη σημασία των θρεπτικών συστατικών των φρέσκων φρούτων και λαχανικών για την υγεία μας. Το καλοκαίρι αυτές οι τροφές βρίσκονται σε αφθονία. Αυξάνουμε λοιπόν τα φρέσκα φρούτα και τις δροσερές σαλάτες. Προσέχουμε μόνο να είμαστε σχολαστικοί στο πλύσιμο τους!

22.          Προτιμούμε ελαφρά, ανοιχτόχρωμα, βαμβακερά ή λινά ρούχα που επιτρέπουν στο σώμα να αναπνέει καλύτερα.

23.          Το καλοκαίρι είναι η ιδανική περίοδος για ξεκούραση από τη δουλειά και τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Επιπλέον είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ρομαντικές αποδράσεις με τον σύντροφό σας όπου μπορείτε να έρθετε πιο κοντά κατά τη μεταβατική περίοδο από τον ρόλο των συντρόφων στο νέο ρόλο των γονέων.

 

Δευκαλίων Καρακαλπάκης Μαιευτήρας – Γυναικολόγος   

https://www.facebook.com/DrDefkalion/

Το παραπάνω ενημερωτικό κείμενο περιέχει πληροφορίες για θέματα σχετικά με την υγεία της γυναίκας βασισμένα στη διεθνή βιβλιογραφία και την προσωπική εμπειρία του ιατρού. Είναι συμβουλευτικό, δεν υπαγορεύει κάποιον αποκλειστικό τρόπο για την αντιμετώπιση ενός θέματος υγείας και δεν αποκλείει άλλους αποδεκτούς τρόπους θεραπείας.

Ο ιατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες που σχετίζονται με το ιατρικό σας πρόβλημα.