Αν έχετε βάλει σκοπό να τρέφεστε υγιεινά θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τα προϊόντα που αγοράζετε, γιατί κάτι που μπορεί να σας φαίνεται αθώο μπορεί τελικά να μην είναι και τόσο καλό για την υγεία σας.
Μια ματιά στην ετικέτα με τα συστατικά κάθε τροφής μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου σας.
Πρέπει να προσέχεις την περιεκτικότητα σε:
Αλάτι
Αν η ποσότητα νατρίου (ανά 100 γρ.) είναι μεγαλύτερη από 0,6 γρ. νατρίου (ή 1,5 γρ. αλατιού) τότε είναι υψηλό σε περιεκτικότητα ενώ αν περιέχει >0,1 γρ. νατρίου (ή 0,3 γρ. αλατιού) τότε είναι χαμηλό σε νάτριο/αλάτι.
Ζάχαρη
Μπορεί στην πρόσοψη του, το προϊόν να διαφημίζει περήφανα ότι είναι «Χωρίς Ζάχαρη», αλλά το πιθανότερο είναι ότι αν κοιτάξετε προσεκτικότερα στην ετικέτα του, θα δείτε να περιέχει υποκατάστατα της. Ποια είναι αυτά; γλυκόζη, σουκρόζη, λακτόζη, φρουκτόζη, σορβιτόλη, μανιτόλη, αμυλοσιρόπι, βύνη, εκχύλισμα βύνης, σιρόπι ρυζιού, εκχύλισμα ρυζιού, μελάσα, μαλτόζη.
Λιπαρά
Χωρίζονται σε πολυακόρεστα και κορεσμένα. Ενώ τα πρώτα συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του οργανισμού, τα δεύτερα θεωρούνται «κακά» γιατί αυξάνουν την κακή (LDL) χοληστερίνη και σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα, υπέρτασης κ.α.
Πολλή προσοχή θέλουν και τα «μερικώς υδρογονομένα λίπη» αφού δεν είναι άλλα από τα τρανς λιπαρά, τα οποία προκύπτουν κατά την επεξεργασία ελαίων για την παρασκευή τροφίμων όπως μπισκότα, γλυκά, προτηγανισμένα προϊόντα και αλμυρά σνακ και έχουν τις ίδιες συνέπειες για τον οργανισμό με τα κορεσμένα.
Φοινικέλαιο
Συνήθως εμπεριέχεται σε τρόφιμα όπως μπισκότα, πραλίνα φουντουκιού, φυστικοβούτυρο και άλλα γλυκίσματα και καλό είναι να μην καταναλώνεται συχνά γιατί, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. σχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα.