1 κιλό μοσχάρι
1/2 κιλό χοιρινό
2 λίτρα νερό
2 κρεμμύδια
1 φύλλο δάφνης
Αλάτι και πιπέρι
1 μέτριο λάχανο, χωρίς το κοτσάνι του, κομμένο σε χοντρά κομμάτια
300 ml χυμός παντζαριών, που έχουν υποστεί «ζύμωση»
5 παντζάρια (από το ένα θα πάρουμε μόνο το ζωμό)
1 ½ κ.σ. αλεύρι
Ψιλοκομμένος μαϊντανός ή άνηθος
Βάζετε τα κρέατα σε μια μεγάλη κατσαρόλα να βράσουν μαζί με το κρεμμύδι και τη δάφνη.
Μόλις αρχίσει να σχηματίζεται αφρός, ξαφρίζετε το ζωμό με τρυπητή κουτάλα και αλατοπιπερώνετε.
Αφού πάρει βράση η σούπα, τη σκεπάζετε, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και την αφήνετε να σιγοβράζει για 2-3 ώρες.
Σουρώνετε το ζωμό και τον ξαναρίχνετε σε καθαρή κατσαρόλα. Φυλάτε χωριστά τα κρέατα. Ρίχνετε το λάχανο και το χυμό των παντζαριών.
Τα σουρώνετε, τα ξεφλουδίζετε και τα αλευρώνετε. Τα ρίχνετε στο ζωμό και τον αφήνετε να πάρει άλλη μια βράση.
Αλατοπιπερώνετε ξανά, αν χρειαστεί, και προσθέτετε το χυμό του έκτου παντζαριού.
Κόβετε το κρέας σε μικρά κομμάτια και το ξαναρίχνετε στη ζεστή σούπα. Μόλις ξαναπάρει βράση, είναι έτοιμη.
Πασπαλίζετε τα πιάτα με το άνηθο ή τον μαϊντανό, περιχύνετε με το ζωμό και το χυμό των παντζαριών.
Μπορείτε να προτείνετε ξινή κρέμα γάλακτος, τη σμετάνα, αντί του όξινου ζωμού των παντζαριών.