60 λεπτά
8 - 10 μερίδες
Μέτρια δυσκολία
Υλικά

Για το παστίτσιο

  • 500γρ. ζυμαρικά για παστίτσιο ή της αρεσκείας σας
  • 3 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 3 ασπράδια αυγών
  • 1 κ. σ. βούτυρο
  • ½ φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
  • 1 1/2 φλιτζάνι φέτα τριμμένη
  • ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • αλάτι

Για τη σάλτσα κιμά

  • 850γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1½ φλιτζάνι χυμός ντομάτας
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
  • 1/3 φλιτζανιού κρασί κόκκινο
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 ξύλο κανέλας
  • αλάτι, πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ

  • 8 κ. σ. βούτυρο
  • 8 κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1½ λίτρο γάλα, χλιαρό
  • 3 κρόκους αυγών
  • ½ φλιτζάνι τυρί τριμμένο
  • αλάτι, άσπρο πιπέρι
Εκτέλεση

Ετοιμάζετε τη σάλτσα κιμά

Βάζετε τον κιμά όπως είναι σε μέτρια κατσαρόλα, πάνω από μέτρια φωτιά και με ξύλινη κουτάλα τον «σπάτε», μέχρι να αφήσει τα υγρά του και να ξεχωρίσει τελείως. Ρίχνετε στον κιμά το κρεμμύδι και το σκόρδο, ανακατεύετε μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι και προσθέτετε το ελαιόλαδο.
Σοτάρετε το μίγμα μέχρι να αρχίζει να κολλάει στο πάτο της κατσαρόλας και το σβήνετε με το κρασί.

Προσθέτετε το χυμό ντομάτας, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι και αφήνετε την σάλτσα να σιγοβράσει για 30 - 35 λεπτά μέχρι να πήξει και να δέσει. 

Ετοιμάζετε τα μακαρόνια

Βράζετε σε μία κατσαρόλα 1 1/2 λίτρο νερό και προσθέτετε 1 κουτ. γλυκού αλάτι.

Ρίχνετε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα και βράζετε για 6 – 7 λεπτά.

Τα στραγγίζετε και τα ανακατεύετε με το ελαιόλαδο, μέχρι να αλειφθούν καλά και να μην κολλάνε μεταξύ τους.

Χτυπάτε τα ασπράδια, τα προσθέτετε στα μακαρόνια και ανακατεύετε καλά.

Ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ

 Σε μία μέτρια κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο και προσθέτετε το αλεύρι.

Ανακατεύετε συνεχώς με σύρμα, μέχρι να πάρει το αλεύρι λίγο χρώμα και το κατεβάζετε από την φωτιά.

Κρατάτε 2 – 3 κουτ. σούπας από το χλιαρό γάλα, για να το ανακατέψετε με τους κρόκους και το υπόλοιπο το προσθέτετε στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα, για να μην σβολιάσει.

Βάζετε πάλι την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει.

Σβήνετε την φωτιά και αφήνετε να κρυώσει λίγο η κρέμα. Ανακατεύετε τους κρόκους των αβγών με τις 2-3 κουτ. σούπας γάλα που είχατε κρατήσει και μόλις κρυώσει λίγο η κρέμα, τους προσθέτετε.

Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά να ενωθούν οι κρόκοι στην κρέμα. Τέλος προσθέτετε το τριμμένο τυρί και ανακατεύετε καλά.

Ετοιμάζετε το παστίτσιο:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνετε ένα μέτριο ταψί φούρνου και το πασπαλίζετε με την φρυγανιά. Στρώνετε στο ταψί τα μισά μακαρόνια, τα πασπαλίζετε με 5 - 6 κουτ. σούπας τριμμένο τυρί και στρώνετε από πάνω όλη την σάλτσα του κιμά. Πασπαλίζετε με λίγο τυρί πάλι και στρώνετε ομοιόμορφα από πάνω τα υπόλοιπα μακαρόνια.

Απλώνετε πάνω από τα μακαρόνια την μπεσαμέλ και την πασπαλίζετε με μοσχοκάρυδο. Ψήνετε το παστίτσιο για 40 - 45 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα η μπεσαμέλ.