Επιχείρηση «Πανάκεια» στη Βρετανία
Μετατρέπουν γήπεδα σε κέντρα εμβολιασμού

Ο πλήρης κατάλογος των νοσοκομείων στα οποία θα διανεμηθούν τα εμβόλια της Pfizer κατά του κορoνοϊού ώστε να εμβολιαστούν οι πρώτοι Βρετανοί αποκαλύφθηκε χθες βράδυ, και ενώ ο στρατός του Ηνωμένου Βασιλείου πραγματοποίησε ασκήσεις για τον μεγαλύτερο μαζικό εμβολιασμό της χώρας.
Συνολικά, σύμφωνα με την Daily Mail, 50 νοσοκομεία είναι έτοιμα να υποδεχτούν το εμβόλιο της Pfizer για την πρώτη από τις δύο δόσεις του εμβολίου που πήρε έγκριση στο Ηνωμένο Βασίλειο χθες. Συνολικά 40 εκατομμύρια εμβόλια θα ξεκινήσουν να χορηγούνται στους πολίτες της Βρετανίας από την επόμενη εβδομάδα.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, τα 13 νοσοκομεία από αυτά που θα παραλάβουν τις δόσεις βρίσκονται στην κεντρική Αγγλία, 8 είναι στα βορειοδυτικά, νοτιοανατολικά και νοτιοδυτικά, ενώ επτά είναι στην ανατολική Αγγλία και το Λονδίνο. Αντίθετα, μόνο ένα νοσοκομείο θα διαθέτει τις δόσεις στο Γιορκσάιρ στα βορειοανατολικά της χώρας.

Ο στρατός της Βρετανίας διεξήγαγε μια άσκηση σε έναν από τους πρώτους χώρους μαζικού εμβολιασμού όπου δεκάδες χιλιάδες ασθενείς θα εμβολιαστούν αφού ο διευθύνων σύμβουλος του NHS, Sir Simon Stevens, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Downing Street χθες ότι τα logistics για να διανεμηθεί το εμβόλιο στον κόσμο θα είναι «περίπλοκο».

Τα γηροκομεία ωστόσο θα πρέπει να περιμένουν επειδή το απόθεμα δεν μπορεί να διαχωριστεί σε παρτίδες μικρότερες από 957 τη φορά. Όπως έχει γίνει γνωστό άλλωστε, το εμβόλιο θα πρέπει να διατηρηθεί στους -70 βαθμούς Κελσίου μέχρι να χρησιμοποιηθεί γεγονός που σημαίνει ότι η αποθήκευσή του πρέπει να ελέγχεται σχολαστικά καθόλη τη διαδικασία της διανομής και της αποθήκευσης. Τέτοιες αυστηρές απαιτήσεις σημαίνουν ότι τα νοσοκομεία που είναι εξοπλισμένα με ψυχρούς καταψύκτες έχουν κληθεί να λειτουργούν ως «κόμβοι» όπου οι πρώτοι άνθρωποι θα λάβουν τις πρώτες δόσεις.
Η επιχείρηση που έλαβε το κωδικό όνομα «Πανάκεια», πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο ποδοσφαίρου και ράγκμπι Ashton Gate στο Μπρίστολ. Περίπου επτά περιφερειακοί κόμβοι θα χρησιμοποιηθούν για τον εμβολιασμό του ευρύτερου πληθυσμού, ενώ μέριμνα θα ληφθεί και για τους ασθενείς υψηλού κινδύνου και τα νοσοκομεία θα χρησιμοποιηθούν για την ανοσοποίηση του προσωπικού του NHS, του προσωπικού των γηροκομείων και ορισμένων ασθενών.

Η κυβέρνηση και το NHS θα πρέπει να λάβουν επιπλέον άδεια από το MHRA, την αρμόδια ρυθμιστική αρχή, για να διασπάσουν τις προμήθειες εμβολίων σε μικρότερες παρτίδες που θα μπορούσαν στη συνέχεια να διανεμηθούν σε γηροκομεία ώστε να εμβολιαστούν οι φιλοξενούμενοι. Δεν είναι ακόμη σαφές πόσο διάστημα θα χρειαστεί, αλλά ο Sir Simon δήλωσε ότι οι περισσότεροι εμβολιασμοί θα γίνουν το 2021, και όχι φέτος.

Στη χθεσινή άσκηση 30 άτομα προσωπικό και εθελοντές προσποιήθηκαν ότι ήταν διαφορετικοί τύποι ασθενών, από έναν που υπέστη ανεπιθύμητη αντίδραση μέχρι κάποιον με συμπτώματα ή κάποιον που δεν θέλει να εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι εμβολιασμοί θα γίνονται στο στάδιο 12 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα. Άλλοι χώροι που ετοιμάζονται για να χρησιμοποιηθούν ως περιφερειακοί κόμβοι περιλαμβάνουν το Nightingale Hospital στο ExCeL Center του Λονδίνου, το Leicester Racecourse και το Manchester Tennis and Football Center.

Όπως αναφέρει το EPA επικαλούμενο ΜΜΕ της Βρετανίας, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου διέταξε τον στρατό να μετατρέψει πολλές τοποθεσίες σε ολόκληρη τη χώρα σε κέντρα εμβολίων εντός δεκαπενθήμερου. Ανάμεσα σε αυτές είναι το Epsom Racecourse και το Excel Centre.

 

To Epsom Racecourse, ένας από τους χώρους που έχει προταθεί ως κέντρο εμβολιασμού. © EPA/ANDY RAIN

 

 

Το Excel Centre το οποίο χρησιμοποιήθηκε και στο πρώτο lockdown στη Βρετανία και προτείνεται ως κέντρο εμβολιασμού. © EPA/VICKIE FLORES

Το NHS αναμένει να ανοσοποιήσει μεταξύ 75.000 και 110.000 ατόμων την εβδομάδα στο γήπεδο που θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του εμβολιασμού και άλλες τοπικές εγκαταστάσεις στο Μπρίστολ και στα γειτονικά Βόρεια Σόμερσετ και Νότιο Γκλούσεστερσαρ από τώρα έως τον Απρίλιο.

Ηδη οι πρώτες δόσεις του εμβολίου είναι καθ’ οδόν από το Βέλγιο για την Βρετανία, που θα ξεκινήσει πρώτη τον εμβολιασμό στην Ευρώπη, κατά της πανδημίας. Θα διανεμηθούν πρώτα σε νοσοκομεία, σε ιατρεία παθολόγων και πόλεις μέσω σταδίων και συνεδριακών κέντρων.