40 λεπτά
8-10 μερίδες
Εύκολη
Ιταλικό Τιραμισού
Υλικά

Υλικά (για ένα ταψί 36 εκ ):

36 σαβαγιάρ (ανάλογα βέβαια με το δικό σας σκεύος)
750 γρ. τυρί μασκαρπόνε (3 συσκευασίες)
2 κρόκοι αυγού
100 γρ. ζάχαρη
80 ml κρασί Marsala
150 ml καφέ espresso = 3 φλυτζανάκια lungo από κάποιο δυνατό χαρμάνι όπως ristretto
¼ κ.γ. αλάτι
25 γρ. πούδρα κακάο
150 γρ. κρέμα γάλακτος 

Εκτέλεση

1. Ετοιμάζετε τρεις εσπρέσο lungo και τους ρίχνετε σε ένα ορθογώνιο σκεύος (με διαστάσεις μεγαλύτερες απ’ το μήκος των σαβαγιάρ). Προσθέτετε το Μαρσάλα και ανακατεύετε. Τα αφήνετε στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία και ετοιμάζετε τη κρέμα.

2. Χτυπάτε με σύρμα τους κρόκους μαζί με τη ζάχαρη για 2-3 λεπτά, μέχρι να γίνουν ένα παχύρρευστο μίγμα με χλωμό χρώμα.

3. Ρίχνετε στο μίγμα ένα-ένα τα μασκαρπόνε και χτυπάτε με το σύρμα μέχρι να μαλακώσει και να είναι παχύρρευστο.

4. Προσθέτετε το αλάτι, 2 κουταλιές απ’ το μίγμα καφέ και Μαρσάλα και την κρέμα γάλακτος και χτυπώντας με το σύρμα τα φέρνετε σε μια σχετικά ρευστή υφή. Η κρέμα σας είναι έτοιμη.

5. Επιλέγετε ένα παρουσιάσιμο σκεύος απ’ όπου θα σερβίρετε το τιραμισού, όπως εδώ διαλέξαμε το ορθογώνιο ταψί 36 εκ. της σειράς ΕΞΟΧΗ της ΙΩΝΙΑ. Παίρνετε ένα-ένα τα σαβαγιάρ, τα βουτάτε στιγμιαία στο υγρό μίγμα καφέ-Μαρσάλα, ώστε το υγρό να απορροφηθεί κατά το 1/3 του ύψους τους (όπως φαίνεται στη φωτογραφία) και τα τοποθετείτε στοιχισμένα μέσα στο ταψί. Δεν θέλετε να μουλιάσουν απ’ την αρχή σε όλο το υψος τους για να μη σπάσουν καθώς τα βάζετε στη θέση τους. Αφού καλυφθεί όλη η επιφάνεια του ταψιού με σαβαγιάρ, με ένα κουτάλι τα μουλιάζετε και από πάνω με φειδώ ώστε να μην έχουν πλαδαρή και υδαρή αίσθηση, όταν το τιραμισού θα είναι πλέον έτοιμο.

6. Απλώνετε από πάνω τους τη μισή κρέμα και την ισίωνετε ωστε να καλύψει όλα τα σαβαγιάρ.

7. Βάζετε με τον ίδιο τρόπο όπως πριν και δεύτερη σειρά σαβαγιάρ, βουτηγμένα ελαφρά στο μίγμα καφέ- Μαρσάλα, τους ρίχνετε το υγρό από πάνω με κουτάλι και τα καλύπτετε με την υπόλοιπη κρέμα.

8. Πασπαλίζετε την σκόνη κακάο πάνω απ’ όλη την επιφάνεια της κρέμας, κλείνετε το σκεύος με μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες.