30 λεπτά
12-14 μερίδες
Εύκολη
Υλικά

250 γρ. ξινόγαλο

3 αυγά μεσαία

7-8 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

ξύσμα από 1 λεμόνι

1 κ.γ. κοφτό ζάχαρη κρυσταλλική

2 κ.σ. τσία

2 κ.σ. λιναρόσπορο τριμμένο

200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ

½ κ.γ. μαγειρική σόδα

Για τη σάλτσα

200 γρ. τυρί κρέμα

¼ ματσάκι άνηθο

2 φρέσκα κρεμμύδια

αλάτι

πιπέρι

1 κ.σ. χυμό λεμόνι

1 κ.γ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. κάππαρη

Για τη σύνθεση

ρόκα

ντοματίνια στη μέση

250 γρ. σολομό καπνιστό

Για το σερβίρισμα

άνηθο

φέτες από λεμόνι

1 κ.γ. ελαιόλαδο

πιπέρι

Εκτέλεση

Για τα pancakes

Σε ένα μπολ βάζουμε το ξινόγαλο, τα αυγά, 3 κ.σ. από το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, το ξύσμα από το λεμόνι, τη ζάχαρη, την τσία, τον λιναρόσπορο και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός.

Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και ανακατεύουμε καλά.

Μεταφέρουμε το μείγμα με το αλεύρι στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο.

Παίρνουμε με ένα κουτάλι από το μείγμα και το βάζουμε στο τηγάνι. Για να φτιάξουμε ένα pancake χρειαζόμαστε 2 κ.σ. κοφτές από το μείγμα. Ψήνουμε 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά και αφήνουμε στην άκρη. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα pancakes. Μπορούμε να ψήνουμε 3-4 pancakes μαζί, αφήνοντας κενό ενδιάμεσα για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Σε κάθε δόση βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο.

Για τη σάλτσα

Σε ένα μπολ βάζουμε το τυρί κρέμα, τον άνηθο ψιλοκομμένο, το πράσινο μέρος από το πράσινο κρεμμυδάκι, αλάτι, πιπέρι, τον χυμό από το λεμόνι, το ελαιόλαδο, την κάππαρη και ανακατεύουμε καλά.

Για τη σύνθεση

 

  • Απλώνουμε σε κάθε pancake 1 κ.σ. από τη σάλτσα, βάζουμε λίγο από τον σολομό και τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα  με ρόκα και ντοματίνια.
  • Σερβίρουμε με τον άνηθο, φέτες από λεμόνι, ελαιόλαδο και πιπέρι.

Απλώνουμε σε κάθε pancake 1 κ.σ. από τη σάλτσα, βάζουμε λίγο από τον σολομό και τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα με ρόκα και ντοματίνια.

Σερβίρουμε με τον άνηθο, φέτες από λεμόνι, ελαιόλαδο και πιπέρι.