40 λεπτά
15 κομμάτια
Μέτρια δυσκολία
Υλικά

- 500γρ (4 φλυτζ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (βλ. προετοιμασία)
- 150γρ (1 1/4 φλυτζ.) ζάχαρη άχνη
- 150γρ (περίπου 1 φλυτζ.) αμύγδαλα, ψημένα, ανάλατα
- 1 κρόκος αυγού (από μεγάλο αυγό)
- 1 κ.γ. μπέηκιν πάουντερ
- 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες
- ανθόνερο ή ροδόνερο

 

Εκτέλεση

Βγάζουμε το βούτυρο από το ψυγείο τουλάχιστον 2 ώρες πριν το χρησιμοποιήσουμε, να μαλακώσει. Αν το τεμαχίσουμε θα μαλακώσει πιο εύκολα.

Αν χρησιμοποιούμε ωμά αμύγδαλα, τα βάζουμε σε μονή στρώση σε ένα ταψί ή δίσκο ψησίματος στο οποίο έχουμε βάλει λαδόκολλα και τα ψήνουμε για 10-15 λεπτά στους 180C (σε προθερμασμένο φούρνο). Τρίβουμε τα ψημένα αμύγδαλα σε ένα μούλτι. Δεν τα τρίβουμε εντελώς να γίνουν σκόνη, θέλουμε να έχουμε μικρά κομματάκια.

Χτυπάμε το βούτυρο σε ένα μεγάλο μπολ για 8-10 λεπτά, με ένα μίξερ πάγκου ή χρησιμοποιώντας ένα μίξερ χειρός, σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα (μέχρι να γίνει μαλακό και αφράτο, εικ. 3).Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και συνεχίζουμε το χτύπημα για 10 ακόμα λεπτά μέχρι να πετύχουμε ένα αποτέλεσμα παρόμοιο με σαντιγί.

Προσθέτουμε το μπέηκιν, τη βανίλια και ανακατεύουμε με μια μαρίζ. Προσθέτουμε τον κρόκο και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί.

Προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας ροδόνερο ή ανθόνερο και ανακατεύουμε. Αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι, ανά δύο κουταλιές περίπου. Ανακατεύουμε με τη σπάτουλα κάθε φορά που προσθέτουμε αλεύρι να ενσωματωθεί.

Όταν προσθέσουμε τι μισό αλεύρι, έχουμε μια ελαστική και αφράτη ζύμη. 
Στο σημείο αυτό, προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, φοράμε γάντια μιας χρήσης και ανακατεύουμε με τα χέρια μας. Δεν χρειάζεται υπερβολικό ανακάτεμα, αρκεί να ενσωματωθεί το αλεύρι στη ζύμη. 
Σημαντικό: ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ γάντια στη συνταγή αυτή. Θα βοηθήσει να απομονωθεί η θερμότητα από τα χέρια μας (για να μη λιώνει το βούτυρο όσο δουλεύουμε με τη ζύμη).

Προσθέτουμε τα τριμμένα αμύγδαλα και τα ενσωματώνουμε στη ζύμη. Φτιάχνουμε τους κουραμπιέδες. Αν βάζουμε 40γρ ζύμης ανά κουραμπιέ, θα φτιάξουμε περίπου 25 κουραμπιέδες. 

Βάζουμε τους κουραμπιέδες σε ένα ταψί/δίσκο ψησίματος που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και ψήνουμε για 15-18 λεπτά στη μεσαία σχάρα, στον αέρα (σε προθερμασμένο φούρνο). Βγάζουμε από το φούρνο τους κουραμπιέδες και τους αφήνουμε να κρυώσουν για 2-3 λεπτά. Ακολούθως τους τοποθετούμε σε μια σχάρα για να στεγνώσουν εντελώς και να κρυώσουν.  

Τους ψεκάζουμε με ανθόνερο και τους πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με ζάχαρη άχνη.