45 λεπτα
8 μερίδες
Εύκολη
Υλικά

Για τη ζύμη
•270 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 150 γρ βούτυρο
• 85 γρ ζάχαρη άχνη
• 1 αυγό
• μία πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση
• 6 κτς βούτυρο
• 5 κρόκους αβγού
• 1⁄4 κούπας σιρόπι γλυκόζης
• 3 κτς καστανή ζάχαρη
• 3 κτς κρέμα γάλακτος 35%
• 3 κτς άρωμα ή λικέρ αμυγδάλου
• 1 1⁄2 κγτ άρωμα βανίλιας
• 1 1⁄2 κιλό βερίκοκα
Λίγη άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση

1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το βούτυρο (σε μικρά κομμάτια) και ανακατεύουμε με τα χέρια ή με ένα μίξερ μέχρι να σχηματιστούν μικρά ψιχουλάκια. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αυγό και ανακατεύουμε. Σχηματίζουμε μία μπάλα με τη ζύμη και τοποθετούμε στο ψυγείο για μιάμιση ώρα. Βγάζουμε από το ψυγείο και ανοίγουμε τη ζύμη ανάμεσα σε αντικολλητικό χαρτί. Τοποθετούμε στην ταρτιέρα, σχηματίζουμε τρύπες με ένα πιρούνι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 10 λεπτά, καλυμμένη με αλουμινόχαρτο και γεμισμένη με μερικά φασόλια/φακές/ρύζι (για να έχει βάρος και να μη φουσκώσει). Βγάζουμε από το φούρνο και αφαιρούμε το βάρος.

2. Στο μεταξύ ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά, μέχρι να καεί λίγο και να πάρει ένα καφέ χρώμα. Στη συνέχεια το αφήνουμε να κρυώσει για 10-15 λεπτά. Σε ένα μπολ χτυπάμε με μίξερ τους κρόκους με το σιρόπι και τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να γίνει πιο πηχτό και να ασπρίσει. Προσθέτουμε το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια και χτυπάμε ξανά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αδειάζουμε το μείγμα στην τάρτα. Ψήνουμε για 35-40 λεπτά, μέχρι η ζύμη να πάρει χρώμα και η γέμιση να έχει ψηθεί αλλά να είναι ακόμη μαλακή. Αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά.

3. Κόβουμε τα βερίκοκα στη μέση, αφαιρούμε το κουκούτσι και κόβουμε το κάθε κομμάτι σε 3 ή 4 φέτες. Διακοσμούμε την τάρτα τοποθετώντας τα κυκλικά, ελαφρά μέσα στη γέμιση και κοσκινίζουμε από πάνω ζάχαρη.