50 λεπτά
10-12 μερίδες
Εύκολη
Tarte Bourdaloue
Υλικά

Για τα αχλάδια ποσέ:
1 ¼ της κούπας ζάχαρη
3 κούπες νερό
½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
3 αχλάδια

Για τη ζύμη:
½ κούπα ανάλατο βούτυρο
½ ζάχαρη άχνη
¼ της κούπας αμύγδαλο
1 ½ της κούπας αλεύρι
1 πρέζα αλάτι
1 αυγό

Για την κρέμα αμυγδάλου:
7 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
2 αυγά
1/3 της κούπας ζάχαρη
¾ της κούπας αμύγδαλο
3 κ.σ. μαύρο ρούμι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για το γλασάρισμα:
4 κ.σ. μαρμελάδα βερίκοκο

Εκτέλεση

Αχλάδια ποσέ:
Σε ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό και φέρνουμε σε βράση.
Ξεφλουδίζουμε τα αχλάδια, τα κόβουμε στη μέση και βγάζουμε τα κουκούτσια.
Ρίχνουμε τη βανίλια στο σιρόπι που έχει δημιουργηθεί και βουτάμε τα αχλάδια.
Τα αφήνουμε να σιροπιαστούν για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν σε ένα πιάτο.

Ζύμη:
Σε ένα μπολ, με ένα μίξερ ανακατεύουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε το αμύγδαλο, το αλεύρι και το αλάτι και συνεχίζουμε να χτυπάμε.
Ρίχνουμε το αυγό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Παίρνουμε τη ζύμη και την απλώνουμε σε μορφή δίσκου. Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Κρέμα αμυγδάλου:
Σε ένα μίξερ με κάδο, ανακατεύουμε όλα τα υλικά για την κρέμα, προσθέτοντας τα ένα-ένα με τη σειρά.

Συναρμολόγηση:
Βγάζουμε τη ζύμη και την ανοίγουμε σε έναν μεγαλύτερο κύκλο από την φόρμα της τάρτας και με πάχος 4mm.
Βουτυρώνουμε την φόρμα και απλώνουμε τη ζύμη πάνω της, κόβοντας όση περισσεύει.
Βάζουμε τη φόρμα με τη ζύμη στο ψυγείο για 15 λεπτά.
Βγάζουμε και απλώνουμε ένα στρώμα κρέμας αμυγδάλου με κορνέ ή σπάτουλα.
Κόβουμε τα αχλάδια ποσέ σε λεπτές φέτες και τα τοποθετούμε πάνω από την κρέμα.
Πασπαλίζουμε με κομμένα αμύγδαλα και ψήνουμε στους 180 C για 25-30 λεπτά.

Γλασάρισμα:
Ζεσταίνουμε τη μαρμελάδα βερίκοκο σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά.
Απλώνουμε στην επιφάνεια της τάρτας.