Η σχέση μαζί τους είναι δεύτερο σχολείο

Τα ζώα έχουν έναν ιδιαίτερο τρόπο να μας δίνουν πολύτιμα μαθήματα, χωρίς να χρησιμοποιούν καν τη γλώσσα. Δεν έχει σημασία αν είναι τετράποδα, χνουδωτά ή φτερωτά. Έχουν την δική τους γλώσσα και η επικοινωνία μας μαζί τους γίνεται με ένα ιδιόμορφο τρόπο επικοινωνίας.  Εξάλλου, τα κατοικίδιά μας είναι μέλη της οικογένειας και αποτελούν μεγάλο κομμάτι της ζωής μας.  

 

Τι μας διδασκουν τα ζωα

 

Κάθε ζώο εκεί έξω μας διδάσκει κάτι σημαντικό για τη ζωή και την αγάπη, μόνο όμως αν είμαστε ανοιχτοί σε αυτά τα σήματα.

Ορισμένες φορές, τα ζώα μπορούν μας δώσουν μαθήματα, πολύτιμα μαθήματα για μια ζωή απλή, χωρίς άγχος, που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν και να αλλάξουν προς το καλύτερο με τόσους πολλούς τρόπους.

 

Τι μας διδασκουν τα ζωα

 

Για παρατηρείστε τα λίγα και αναρωτηθείτε γιατί:

Κάνουν πάντα ένα πράγμα τη φορά :

τίποτε δεν μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του αν είναι απασχολημένο με κάτι. Εν αντιθέσει με μας  που συνήθως κάνουνε ταυτόχρονα πολλές δουλειές. Μελέτη του Πανεπιστημίου Stanford  υποστηρίζει ότι όσοι αφοσιώνονται σε μία μόνο εργασία, είναι περισσότερο αποδοτικοί και αποτελεσματικοί σε σχέση με όσους κάνουν ταυτόχρονα αρκετά πράγματα.

Δείχνουν τη σημασία του ύπνου

Ο ύπνος και το παιχνίδι είναι ο απόλυτος συνδυασμός για έναν άκρως υγιεινό τρόπο ζωής. Τα ζώα κουλουριάζονται και αποκοιμιούνται αμέσως μόλις νιώσουν κουρασμένα και αν και δεν έχουν προθεσμίες και δουλειές για να ανησυχούν, και πάλι μας διδάσκουν ότι ο ύπνος είναι ένα κομμάτι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση μας. Ο ύπνος ως μια απολαυστική και χαλαρωτική δραστηριότητα μας βοηθά να αναπληρώνουμε και να θεραπεύουμε το σώμα μας για την συνέχεια, αλλά και μειώνει κατά 37% τις πιθανότητες για καρδιακό επεισόδιο.

Διδάσκουν τη σημασία του παιχνιδιού

Σε έναν κόσμο συνεχούς δουλειάς και προθεσμιών, ξεχνάμε τα οφέλη του παιχνιδιού. Η σοβαρότητα και το συνεχές άγχος είναι βλαβερά τόσο για τη σωματική, όσο και για την ψυχική μας υγεία, αλλά το παιχνίδι μας επιτρέπει να επανασυνδεόμαστε για λίγο με την ξέγνοιαστη πλευρά μας και την ψυχική μας ηρεμία ξανά.

Δεν κρατούν θυμό

Ποτέ  δεν θα μείνει στενοχωρημένο ή θυμωμένο περισσότερο από 10 -15 λεπτά, εν αντιθέσει  με τους ανθρώπους που κρατούν το θυμό ή την πίκρα τους για ώρες, μέρες ή και χρόνια με αποτέλεσμα αρκετές φορές καρδιοαναπνευστικά προβλήματα.. Η πίστη τους και η ικανότητά τους να συγχωρούν δείχνει πόσο  πολύτιμοι σύντροφοι είναι για μας. Μπορεί να νιώθουμε ότι δεν μπορούν να συγχωρήσουμε κάποιους ανθρώπους εξαιτίας του τρόπου που μας φέρθηκαν, αλλά η εξάσκηση της πράξης της συγχώρεσης μπορεί να μας θεραπεύσει πραγματικά και να μας βοηθήσει να πάμε παρακάτω. Ο θυμός και η μνησικακία μόνο εμάς πληγώνουν στο τέλος.

Επιμένουν πάντα

Τα ζώα είναι επίμονα στις δραστηριότητες τους. Αν μια γάτα κυνηγά για παράδειγμα μια σαύρα, θα κάνει ότι μπορεί για να καταφέρει να την παγιδεύσει. Αν γίνουμε και εμείς τόσο επίμονοι με την επίτευξη των στόχων μας, σίγουρα θα είμαστε πιο ικανοί να πετυχαίνουμε περισσότερα. Ωστόσο, όπως και μια γάτα, χρειάζεται επίσης να γνωρίζουμε πότε να τα παρατήσουμε και να προχωράμε στον επόμενο μας στόχο.

Δείχνουν την αγάπη τους

Με κάθε αφορμή και με κάθε τρόπο μας δείχνουν την αγάπη τους και την πίστη τους. Εμείς αλήθεια το κάνουμε; Αν θέλουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας  με όσους αγαπάμε ένα χαμόγελο, ένα χάδι, μια αγκαλιά, όλες αυτές οι «μικρές» συμβολικές χειρονομίες κάποιας στιγμής, έχουν μεγάλη σημασία για όλους μας. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, το άγγιγμα και η επαφή έχουν μεγάλη σημασία για  την καλή ψυχολογική μας κατάσταση, ειδικά αν προέρχεται από κάποιον που αγαπάμε.

Τα ένστικτα είναι σημαντικά

Στους ανθρώπους, η λογική σκέψη συνήθως επικρατεί, πάνω από το ένστικτο και τις σωματικές αισθήσεις. Ωστόσο, τα ζώα βασίζονται σε αυτά σχεδόν ολοκληρωτικά, για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Ο λόγος που τα ένστικτα ακόμα υπάρχουν στους ανθρώπους σημαίνει ότι ακόμα παίζουν έναν σημαντικό ρόλο, και με το να τους δίνουμε λίγη παραπάνω προσοχή, μπορούμε να αποκτήσουμε μια πληρέστερη εικόνα για το τι συμβαίνει γύρω μας. Η απόλυτη προσήλωση στη λογική αποδεικνύεται βλαβερή από μόνη της, αλλά μια καλή ισορροπία ανάμεσα σε αυτή και στα ένστικτα θα αποδειχθεί πιο ωφέλιμο για όλους μας.

Ζουν την κάθε στιγμή

Δεν αγχώνονται ποτέ για το τι θα γίνει μετά, αλλά μόνο για την συγκεκριμένη στιγμή. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με τίτλο «ένας αφηρημένος νους είναι ένας δυστυχισμένος νους» οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι  όταν κάνουν πράγματα που απαιτούν την απόλυτη συγκέντρωση. Όταν ο νους περιπλανάται σε άλλα πράγματα άσχετα μας κάνει στην πραγματικότητα δυστυχισμένους, υποστηρίζει η έρευνα.

Να είσαι κοινωνικός

Μπορεί να μην έχουμε ουρά να κουνήσουμε όταν βλέπουμε αγαπημένα πρόσωπα, φίλους , όπως έχουν τα ζώα, αλλά η συναναστροφή και η επικοινωνία έστω και τηλεφωνική μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή μας. Αυτό εξάλλου έδειξε και αυστραλέζικη μελέτη που υποστηρίζει ότι οι ηλικιωμένοι με ευρύ κοινωνικό κύκλο είχαν 22%  λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους σε σύγκριση με άλλους που δεν είχαν.