6 πράγματα που πρέπει να απολυμαίνεις
Για να μην αρρωστήσεις

Για να διατηρήσεις εσένα και την οικογένειά σου υγιή την εποχή του κορονοϊού που διανύουμε και όχι μόνο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα στο σπίτι σου που χρειάζονται απολύμανση. Αν και αυτό είναι σημαντικό κάθε εποχή κρύου και γρίπης, είναι ακόμη πιο σημαντικό φέτος με τον Covid. 

Ποια είναι όμως τα 6 πράγματα που χρησιμοποιείς συχνά και χρειάζονται απολύμανση για να ΄σαι ασφαλής;

1. Το κινητό σου

Αγγίζεις το κινητό σου πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας - και μπορεί να το κρατάς και αυτή τη στιγμή που διαβάζεις αυτές τις γραμμές. Έτσι, ακόμη και αν πλένεις επιμελώς τα χέρια σου σωστά, εάν δεν απολυμαίνεις επίσης το τηλέφωνό σου μεταδίδεις μικρόβια στα χέρια σου. Λαμβάνοντας υπόψη πόσο συχνά πιάνουμε τα τηλέφωνά μας, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Αριζόνα το 2012 διαπίστωσε ότι τα κινητά τηλέφωνα έχουν περισσότερα μικρόβια από το κάθισμα της τουαλέτας. 

2. Το πληκτρολόγιο

Είναι γεμάτο με γωνίες και σχισμές, και πιθανότατα να το χρησιμοποιείς για ώρες μέσα στην ημέρα. Το πληκτρολόγιο του υπολογιστή σου είναι ένας συλλέκτης μικροβίων και όλες αυτές οι σχισμές το καθιστούν δύσκολο να διατηρηθεί καθαρό. Για να το καθαρίσεις γρήγορα, σταμάτα για λίγο τη δουλειά που κάνεις και αποσύνδεσέ το πλήρως. Γύρισε το ανάποδα και χρησιμοποίησε πεπιεσμένο αέρα για να αφαιρέσεις τυχόν ψίχουλα και σκόνη. Για να το απολυμάνεις, σκούπισε την επιφάνεια με ένα αντισηπτικό υγρό, βεβαιώσου όμως πως δεν στάζει επάνω του.

3. Τον πάγκο της κουζίνας

Το μέρος όπου ετοιμάζεις το φαγητό σου καθημερινά ίσως να μην είναι όσο καθαρό φαντάζεσαι. Ειδικά όταν βάζεις γυρνώντας απέξω τις σακούλες με τα ψώνια. Επειδή ακριβώς εκεί ετοιμάζεις το φαγητό σου και ακουμπάς πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα κλπ. Ένας λόγος να τον καθαρίζεις καλά. Λίγη χλωρίνη κι ένα πανάκι θα κάνουν τη δουλειά τους.

4. Πόμολα και διακόπτες

Τα μικρόβια διαρκούν στις επιφάνειες περισσότερο από ό, τι νομίζεις. Για να απολυμάνεις τα πόμολα και τους διακόπτες που βρίσκονται στο σπίτι σου πάρε ένα αντιμοκριαβιακό ή αντιβακτηριακό καθαριστικό και με ένα πανάκι καθάρισε τα σχολαστικά. Εννοείται προσέχεις να μην μπει υγρό στο εσωτερικό του διακόπτη.

5. Το γραφείο 

Χρησιμοποιήσε ένα αντιβακτηριδιακό καθαριστικό και κάνε την επιφάνεια καθώς και ό,τι άλλο μπορεί να χρησιμοποιείς όσο δουλεύεις από το σπίτι.

6. Τηλεκοντρόλ

Τι κι αν έχεις κάνει όλοτο σπίτι λαμπίκο μη νομίζεις ότι αρκεί. Η πιο συνηθισμένη εστία μικροβίων είναι τα τηλεκοντρόλ, είτε της τηλεόρασης, είτε από κάποιο dvd player, είτε ακόμα και από το κλιματιστικό. Τα ψεκάζεις καλά και αν θες μπορείς να βάζεις καθημερινά και μια μεμβράνη διάφανη για έξτρα προστασία.