Τι θα συμβεί στον οργανισμό σου;

Οι ερευνητές εξέτασαν τις περιπτώσεις 218 ενηλίκων με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 22 έως 27,9, ο οποίος αντιστοιχεί σε άτομα φυσιολογικού βάρους έως και ελαφρώς υπέρβαρα άτομα.

Για έναν μήνα, οι μισοί συμμετέχοντες έτρωγαν τρία γεύματα την ημέρα με σκοπό την κατά 25% περίπου μείωση της κανονικής ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων. Συμμετείχαν επίσης σε έξι μήνες ομαδικών και ατομικών συνεδριών παροχής συμβουλών. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες συνέχισαν τη συνήθη διατροφή τους.

Τα μέλη της πρώτης ομάδας κλήθηκαν να διατηρήσουν την μείωση των θερμίδων κατά 25% για δύο χρόνια, αλλά η μέση μείωση των θερμίδων κατέληξε να είναι περίπου 12% ή περίπου 300 θερμίδες την ημέρα.

Μέχρι το τέλος της διετούς περιόδου, όσοι μείωσαν κατά 300 τις ημερήσιες θερμίδες είχαν επιτύχει και διατηρούσαν απώλεια βάρους 10%, εκ των οποίων το 71% προήλθε από λίπος. Αυτοί οι συμμετέχοντες παρουσίασαν επίσης βελτιώσεις στα επίπεδα της συνολικής χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και της χρόνιας φλεγμονής σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου (οι συμμετέχοντες που δεν άλλαξαν διατροφικές συνήθειες).

Αν και η απώλεια βάρους ήταν ο κύριος συντελεστής αυτών των βελτιώσεων, οι ερευνητές εικάζουν ότι ο περιορισμός των θερμίδων μπορεί να προκαλέσει και μεταβολικό όφελος.

Η μείωση ενός μικρού αριθμού θερμίδων είναι κάτι που μπορούν να κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι, χρησιμοποιώντας στρατηγικές όπως ο υπολογισμός μερίδων σε κάθε γεύμα και η μείωση των βραδινών σνακ.