Και να χάνεις παράλληλα και βάρος

Ο μεταβολισμός είναι η διαδικασία της διάσπασης των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπών για να πάρει από αυτά ο οργανισμός σου την ενέργεια που χρειάζεται για να συντηρηθεί.

Ο οργανισμός σου μπορεί να κάψει θερμίδες είτε από το λίπος, είτε από την πρωτεΐνη, είτε από τους υδατάνθρακες που καταναλώνει.

 Για να αυξήσεις το μεταβολισμό σου θα πρέπει να ακολουθήσεις το παρακάτω πρόγραμμα και θα έχεις άμεσα τα αποτελέσματα που επιθυμείς!

1. Τρώγε συχνά

Θα πρέπει να τρως κάθε 2 με 3 ώρες. Αυτό σημαίνει πως όσο πιο σύντομα τρως τόσο περισσότερο θα τον αυξήσεις.

 • Τρώγοντας κάθε 2 με 3 ώρες ταΐζεις τους μυς και αφήνεις νηστικό το λίπος, ενώ καθησυχάζεις το σώμα σου ότι δεν πρόκειται να λιμοκτονήσει 
 • Παραλείποντας το πρωινό, τρώγοντας μόνο ένα σάντουιτς για μεσημεριανό και, από την άλλη, καταβροχθίζοντας το δείπνο σου, τρομάζεις το σώμα σου και αποθηκεύει λίπος για την περίπτωση που δε θα έρθει ποτέ το επόμενο γεύμα.
 • Οι άνθρωποι που τρώνε κάθε 2 με 3 ώρες έχουν λιγότερο σωματικό λίπος και πιο γρήγορο μεταβολισμό συγκριτικά μ’ εκείνους που τρώνε μόνο 2 ή 3 γεύματα την ημέρα.

 

 

2. Τρώγε σωστά

Συχνό φαγητό δε σημαίνει τσιμπολόγημα. Προσπάθησε κάθε μίνι γεύμα σου να είναι ολοκληρωμένο – με μία μερίδα λαχανικά και μία υγιεινή πηγή πρωτεΐνης όπως αβγά, κοτόπουλο ή ξηροί καρποί.

 • Η αύξηση της πρόσληψης τροφών με πολλές φυτικές ίνες όπως τα λαχανικά είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αυξήσεις το μεταβολισμό σου.
 • Οι φυτικές ίνες είναι υδατάνθρακες που δεν πέπτονται, αλλά ο οργανισμός προσπαθεί σκληρά να τους διασπάσει, χρησιμοποιώντας ενέργεια – και ενισχύοντας το μεταβολισμό κατά τη διαδικασία.
 • Επιπλέον, τα λαχανικά είναι φτωχά σε θερμίδες, αλλά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά – ένα τεράστιο δώρο για την προσπάθειά σου να χάσεις βάρος.

3. Πες «ναι» στο ψάρι

Τα Ω-3 λιπαρά οξέα (EPA και DHA), που υπάρχουν μόνο στο ιχθυέλαιο, μπορεί να έχουν τη δύναμη να ενισχύσουν δυναμικά το μεταβολισμό σου – περίπου κατά 400 θερμίδες τη μέρα.

 • Το ιχθυέλαιο αυξάνει τα επίπεδα των ενζύμων που καίνε λίπος και μειώνει τα επίπεδα των ενζύμων που αποθηκεύουν λίπος στο σώμα σου.
 • Για να επωφεληθείς καλύτερα από το φαινόμενο της ενίσχυσης του μεταβολισμού, διάλεξε κάψουλες που περιέχουν τουλάχιστον 300 ml EPA και DHA συνολικά

​ 4. Πέσε στο κρεβάτι

 

 

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να μειώσει τον αριθμό των θερμίδων που καίει το σώμα σου κατά την ανάπαυση – όταν εκτελεί τις απαραίτητες για τη ζωή λειτουργίες, όπως την κυκλοφορία του αίματος, την αναπνοή και την επισκευή των κατεστραμμένων ιστών.

 • Ο ρυθμός των θερμίδων που καίει ο οργανισμός σου σε φάση ανάπαυσης αντιπροσωπεύει περίπου το 60 με 75% της συνολικής ημερήσιας καύσης θερμίδων.
 • Έτσι, το νούμερο αυτό μειώνεται εξαιτίας της έλλειψης ύπνου και μπορεί να σου βάζει ένα σημαντικό εμπόδιο στο δρόμο για την απώλεια βάρους.

5. Κρατήσου δροσερή

Ο τρόπος ζωής μας με τα ζεστά σπίτια το χειμώνα και το κλιματιστικό το καλοκαίρι μπορεί να παίζει ένα ρόλο στο μέγεθος της μέσης μας.

 • Όταν είμαστε σε ένα αναπαυτικό περιβάλλον, μειώνεται η ενέργεια που καταναλώνουμε για να παραμείνουμε ζεστές το χειμώνα και δροσερές το καλοκαίρι.
 • Δε χρειάζεται να απαρνηθείς τις σύγχρονες ανέσεις, φυσικά, αλλά δε θα πειράξει να χαμηλώσεις λίγο το θερμοστάτη – ειδικά αν αυτό σημαίνει πως θα κάψεις περισσότερες θερμίδες χωρίς να σηκώσεις ούτε το δαχτυλάκι σου.