Το μυστικό για να χάσεις κιλά

Προσπαθε΄ςι να χάσεις τα περιτά κιλά και δυστυχώς δεν βλέπεις αποτέλεσμα παρόλο που έχεις κόψει την κακκή διατροφή!

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που το καθιστούν από δύσκολο έως ακατόρθωτο.

Κακός ύπνος, κατακράτηση υγρών, κούραση και πολλά ορμονικά ζητήματα.

Αυτό που παίζει καθοριστικό ρόλο στην ψυχοσωματική μας υγεία είναι η διατροφή μας και πρέπει να επιβραβεύουμε τον οργανισμό μας καθημερινά.

Πόσες δίαιτες κυκλοφορούν που υπόσχονατι φοβερά αποτελέσματα;

 

 

Σύμφωνα με την ολιστική health coach, η Magdalena Wszelaki το κλειδί βρίσκεται στις ορμόνες μας. Πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά εξηγούνται από τα χαμηλά ή υψηλά επίπεδα συγκεκριμένων ορμονών. Και μάλιστα υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που μπορούμε να τρώμε για να το αντιμετωπίσουμε αυτό.

Αφού διαγνώστηκε με τη νόσο Χασιμότο το 2008 και αφού πάλευε με την ακμή για χρόνια, η Wszelaki έψαξε διατροφικές θεραπείες για να τα αντιμετωπίσει.

Αρχικά, έκοψε μια σειρά από τροφές που προκαλούν φλεγμονές, όπως η γλουτένη, τα γαλακτοκομικά και η σόγια, καθαρίζοντας το δέρμα της μέσα σε εβδομάδες ενώ τα συμπτώματα από τη Χασιμότο (ένα αυτοάνοσο νόσημα, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον θυρεοειδή) βελτιώθηκαν λίγους μήνες αργότερα.

 

 

«Λένε ότι είσαι ότι τρως αλλά η αλήθεια είναι ότι είσαι ότι μπορείς να απορροφήσεις», αναφέρει η ίδια στον Independent.

Εξηγεί ότι υπάρχουν επτά γκρουπ τροφών που οι επιστήμονες θεωρούν ως φλεγμονώδη: γλουτένη, αυγά, γαλακτοκομικά, σόγια, καλαμπόκι, φιστίκια και λαχανικά όπως πατάτες, τομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες. 

Μεγάλη ποσότητα από αυτές τις τροφές μπορεί να ερεθίσουν το έντερο σε τέτοιο βαθμό που η απορρόφηση θρεπτικών ουσιών να διακινδυνεύσει.

Με λίγα λόγια, ακόμη και αν τρως τροφές που θεωρούνται υγιεινές, όπως αυγά και λαχανικά, η διατροφική τους αξία μπορεί να χαραμιστεί στον οργανισμό σου γιατί το ερεθισμένο σου έντερο δεν απορροφά τις θρεπτικές ουσίες σωστά.

Η Wszelaki εξηγεί ότι είναι οι φλεγμονές που κάνουν τα επίπεδα των ορμονών μας να διακυμαίνονται, γιατί το σώμα δεν είναι δεκτικό στο να απορροφήσει ορμόνες σε αυτή την κατάσταση.

Αυτό μπορεί να μας επηρεάσει με πολλούς τρόπους, κάτι που εξαρτάται από το ποιες ορμόνες έχουν υψηλά ή χαμηλά επίπεδα.

Για να επανορθώσουμε αυτές τις ανισορροπίες, συμβουλεύει πρώτα να προσδιορίσουμε ποια από τις επτά αυτές τροφές επηρεάζει πιο πολύ το σώμα μας.

 

 

Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να αποβάλεις από τη δίαιτά σου αυτές τις τροφές για 4-6 εβδομάδες, πριν τις ξαναβάλεις μία μία στο πρόγραμμά σου και σημειώνοντας πώς ανταποκρίνεται ο οργανισμός σου. 

Είναι σημαντικό να δεις ποιες τροφές ταιριάζουν στο σώμα σου και ποιες δεν σου κάνουν. Αυτό θα σε βοηθήσει να εξισορροπήσεις τα τρία θεμελιώδη συστήματα για τις ορμόνες σου: το έντερο, το συκώτι και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. 

Το καλό πεπτικό σύστημα είναι σημαντικό για την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών ενώ η καλή λειτουργία του συκωτιού είναι το κλειδί για την αποτοξίνωση. Ωστόσο, οι ανισορροπίες στο σάκχαρο μπορεί να αποδειχτούν καταστροφικές για την υγεία των ορμονών.

Οι τροφές δεν περιέχουν ορμόνες αλλά υπάρχουν κάποιες που τις ενεργοποιούν, όπως το σουσάμι, που είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε και ψευδάργυρο, θρεπτικές ουσίες που το σώμα χρειάζεται για να παράξει προγεστερόνη. Τα χαμηλά επίπεδα αυτής της ορμόνης προκαλούν αϋπνία.

Άλλες τροφές για την καλύτερη υγεία των ορμονών είναι τα εσπεριδοειδή, τα σταυρανθή λαχανικά, το λάδι καρύδας και τα μούρα.

 

 

Τροφές πλούσιες σε λίπη όπως τα φουντούκια, ο σολομός και το βούτυρο περιλαμβάνονται στη λίστα της Wszelaki με τις φιλικές τροφές προς τις ορμόνες, καθώς περιέχουν βιταμίνες που μπορεί να απορροφήσει ένα υγιές έντερο.

Ωστόσο, αυτές οι συμβουλές δεν αποτελούν δίαιτα, αντίθετα είναι τροφές που καλό θα ήταν να ενσωματώσουμε στη δίαιτά μας για ισορροπία στα επίπεδα των ορμονών μας.