Πως μπορεί να συμβεί;

Κάποιες φορές μπορεί να ξεφύγουμε από την διατροφή μας κι άλλες φορές να το παρακάνουμε!

Και όσο μπαίνουμε στη διαδικασία να περιορίσουμε το φαγητό, άλλο τόσο μας κυριεύει το σύνδρομο της στέρησης και θέλουμε να τα φάμε όλα.

Ωστόσο, είναι στο χέρι σας να τρώτε σωστά και μπορείτε να το υπολογίσετε πολύ εύκολα.

Τι πρέπει να κάνετε:

1. Πέντε γεύματα τη μέρα

Κοιτάξτε το χέρι σας – πόσα δάχτυλα βλέπετε; Πέντε, όσα ακριβώς γεύματα πρέπει να τρώτε. Ο αντίχειρας αντιπροσωπεύει το πρωινό, ο δείκτης το πρωινό σνακ, το μεσαίο δάχτυλο το μεσημεριανό, ο παράμεσος το απογευματινό σνακ και το μικρό δαχτυλάκι το βραδινό. Η ποσότητα φαγητού που αντιστοιχεί σε κάθε γεύμα είναι ανάλογη με το μέγεθος των δαχτύλων σας.

Είναι προτιμότερο να τρώτε ένα καλό πρωινό και ένα ελαφρύ βραδινό.

2. Υδατάνθρακες όσο η γροθιά σας

Μακαρόνια, ρύζι, σιμιγδάλι: η ποσότητα που χρειάζεστε για να χορτάσετε είναι όση η γροθιά σας. 

3. Πρωτεΐνες όσο η παλάμη σας

Κρέας, ψάρι ή τόφου: τόση ποσότητα πρωτεϊνών χρειάζεστε σε κάθε γεύμα.

4. Τυρί όσο δύο δάχτυλα

Όταν υπάρχει τυρί στο μενού, τρώμε πάντα πολύ! Αλλά στην πραγματικότητα δεν χρειάζεστε πάνω από δύο δάχτυλα τυρί για να χορτάσετε και να πάρετε το ασβέστιο που χρειάζεστε.

5. Λίπος όσο η άκρη του δαχτύλου σας

Δεν είναι πολύ, αλλά είναι αρκετό. Δεν χρειάζεστε παραπάνω βούτυρο ή λάδι ανά γεύμα.

6. Δύο χούφτες φρούτα και λαχανικά

Ένας εύκολος τρόπος για να μετρήσετε πόσα φρούτα και λαχανικά χρειάζεστε σε κάθε γεύμα.

7. Γλύκισμα όσο ο αντίχειρας σας

Είτε είναι μαρμελάδα στο ψωμί σας, είτε μέλι στο γιαούρτι, είτε σοκολάτα – μια ποσότητα ίση με τον αντίχειρα σας είναι αρκετή.

8. Μια κλειστή γροθιά για το γλυκό

Για όσους αγαπάνε τα γλυκά, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να μετρήσουν πόσο γλυκό μπορούν να φάνε, είτε είναι παγωτό, είτε τούρτα, είτε κάτι άλλο.

Τώρα ξέρετε πώς να καθορίζετε τις σωστές ποσότητες φαγητού για σας.

Προσοχή: οι κανόνες αυτοί δεν ισχύουν για τα παιδιά, γιατί χρειάζονται περισσότερα φρούτα, λαχανικά και κρέας από τους ενήλικες. Και να θυμάστε ότι στο φαγητό μετρά περισσότερο η ποιότητα παρά η ποσότητα.