Αυτοί είναι οι τρόποι για να το διαπιστώσουμε

Είναι το απαραίτητο συστατικό τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική.

Ο λόγος φυσικά για τα αυγά, που θεωρούνται πλούσια σε πρωτεϊνη και ενέργεια.

 

 

Ωστόσο κάποιες φορές τα αυγά που αγοράζουμε μπορεί να μας τα πουλάνε ως φρέσκα αλλά επί της ουσίας να μην είναι.

Υπάρχει τρόπος να τα ξεχωρίσουμε;

 

 

  1. Αν τα αβγά είναι συσκευασμένα, ελέγχετε τα στοιχεία της συσκευασίας για την κατηγορία ποιότητας (Α,Β,Γ), βάρος, ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης, ημερομηνία γέννησης και λήξης του αυγού.
  2. Αν τα αγοράσετε χύμα σε καρτέλες, από λαϊκή, μίνι μάρκετ κ.λπ. φροντίστε να ενημερωθείτε από τους ανθρώπους που θα τα προμηθευτείτε.
  3. Αγοράζετε πάντα αυγά που δεν είναι ραγισμένα και το κέλυφός τους δεν έχει ίχνη αίματος ή ακαθαρσιών:

Δείτε επίσης: Μην πετάτε τα τσόφλια αυγών

Πόσο φρέσκο είναι τελικά;

 

•    Ο «κανόνας» λέει ότι όσο λιγότερο φρέσκο το αυγό, τόσο πιο ελαφρύ.

Αν κάνετε το τεστ με το αυγό με το νερό, το φρέσκο αβγό (5 ημερών το πολύ) πάει στον πάτο και παραμένει σε οριζόντια θέση, το λιγότερο φρέσκο (1 εβδομάδας περίπου) αιωρείται σε κάθετη θέση, το μπαγιάτικο (3 εβδομάδων) επιπλέει, άρα είναι και ακατάλληλο για κατανάλωση.
•    Δοκιμάστε και με τον «ηχητικό έλεγχο».  Απλά βάζετε το αυγό δίπλα από το αυτί σας και το κουνάτε ελαφρά. Ο κρόκος δεν πρέπει να χτυπάει στα τοιχώματα.
•    Το φρέσκο βρασμένο αυγό αφήνει αρκετό από το ασπράδι του πάνω στο τσόφλι καθώς το καθαρίζετε.
•    Όταν σπάσετε σε πιατάκι ένα ωμό αυγό, ο κρόκος και το ασπράδι είναι ενωμένα. Το λιγότερο φρέσκο αυγό έχει πιο νερουλό ασπράδι και ο κρόκος τείνει να γίνει επίπεδος.
•    Η μυρωδιά ενός φρέσκου αυγού δεν είναι έντονη και δυσάρεστη, το ασπράδι είναι λευκό και ομοιογενές και ο κρόκος βρίσκεται στο κέντρο. Όταν σπάσετε ένα μπαγιάτικο αυγό η μυρωδιά είναι το πρώτο χαρακτηριστικό που σας «προειδοποιεί» ότι είναι ακατάλληλο για κατανάλωση.