Πράσινο τσάι για να χάσεις κιλά
Πόσο ωφέλιμο είναι για την υγεία;

Μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι το πράσινο τσάι μπορεί και να αυξήσει την καύση λίπους και να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Τα φύλλα τσαγιού περιέχουν πολλές ευεργετικές ενώσεις. Μία από τις ενώσεις του πράσινου τσαγιού είναι η καφεΐνη. Αν και ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι περιέχει πολύ λιγότερη καφεΐνη (24–40 mg) από ένα φλιτζάνι καφέ (100–200 mg), είναι αρκετή για να έχει ήπιο αποτέλεσμα. Η καφεΐνη είναι ένα γνωστό διεγερτικό που έχει βρεθεί ότι βοηθά στην καύση λίπους και βελτιώνει την απόδοση της άσκησης σε πολλές μελέτες.

Ωστόσο, το πράσινο τσάι ξεχωρίζει για το αντιοξειδωτικό του περιεχόμενο. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ενός φλιτζανιού πράσινου τσαγιού αυξάνει την ποσότητα αντιοξειδωτικών στην κυκλοφορία του αίματος. Είναι γεμάτο με ισχυρά αντιοξειδωτικά που ονομάζονται κατεχίνες. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι η επιγαλοκατεχίνη (EGCG), μια ουσία που μπορεί να ενισχύσει τον μεταβολισμό.

Το πράσινο τσάι μπορεί να “ενεργοποιήσει” το λίπος από τα λιποκύτταρα

Για να κάψετε λίπος, το σώμα σας πρέπει πρώτα να το σπάσει το διασπάσει και να το μετακινήσει στην κυκλοφορία του αίματος. Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι οι δραστικές ενώσεις στο πράσινο τσάι μπορούν να βοηθήσουν αυτή τη διαδικασία ενισχύοντας τις επιδράσεις ορισμένων ορμονών καύσης λίπους, όπως η νορεπινεφρίνη (νοραδρεναλίνη).

Το κύριο αντιοξειδωτικό στο τσάι, η EGCG, μπορεί να βοηθήσει στην αναστολή ενός ενζύμου που διασπά την νορεπινεφρίνη. Όταν αυτό το ένζυμο αναστέλλεται, η ποσότητα της νορεπινεφρίνης αυξάνεται, προάγοντας τη διάσπαση του λίπους. Μάλιστα, η καφεΐνη και η EGCG μπορεί να έχουν συνεργατικό αποτέλεσμα.

Το πράσινο τσάι αυξάνει την καύση λίπους, ειδικά κατά τη διάρκεια της άσκησης

Αν κοιτάξετε την ετικέτα σχεδόν κάθε εμπορικού συμπληρώματος απώλειας βάρους και καύσης λίπους, πιθανότατα θα δείτε το πράσινο τσάι να αναφέρεται ως συστατικό. Αυτό συμβαίνει επειδή το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού έχει συνδεθεί επανειλημμένα με αυξημένη καύση λίπους, ειδικά κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Το πράσινο τσάι ενισχύει τον μεταβολικό ρυθμό

Το σώμα σας καίει συνεχώς θερμίδες. Ακόμα και όταν κοιμάστε ή κάθεστε, τα κύτταρα σας εκτελούν εκατομμύρια λειτουργίες που απαιτούν ενέργεια.

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η λήψη εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού ή συμπληρωμάτων EGCG μπορεί να σας κάνει να κάψετε περισσότερες θερμίδες, ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας. Στις περισσότερες μελέτες, αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση περίπου 3–4%, αν και ορισμένες δείχνουν αύξηση έως και 8%.

Για ένα άτομο που καίει 2.000 θερμίδες την ημέρα, το 3–4% ισοδυναμεί με επιπλέον 60-80 θερμίδες την ημέρα, όσο περίπου γίνεται και με μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες.

Παρόλο που οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες είχαν πολύ μικρή διάρκεια, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η επίδραση στην ενίσχυση του μεταβολισμού παραμένει μακροπρόθεσμα. Σε μια μελέτη σε 60 παχύσαρκα άτομα, όσοι έλαβαν εκχύλισμα πράσινου τσαγιού έχασαν 3,3 κιλά και έκαψαν 183 περισσότερες θερμίδες την ημέρα μετά από τρεις μήνες σε σχέση με όσους δεν έλαβαν το εκχύλισμα.

Ωστόσο, δεν δείχνουν όλες οι μελέτες ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού ενισχύει τον μεταβολισμό. Το αποτέλεσμα μπορεί να εξαρτάται από το άτομο.