Γιατί τινάζουμε το σώμα μας στον ύπνο;
Οι ειδικοί δίνουν την εξήγησή τους

Πόσες φορές έχεις δει στον ύπνο σου ότι πέφτεις ή ότι κάτι σε χτυπάει και αναγκαστικά τινάζεσαι και ορισμένες φορές ξυπνάς κιόλας;

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει την προέλευση του φαινομένου και μάλιστα το έχουν ονομάσει «υπνικό σπασμό».

Πρόκειται για έναν τύπο ακούσιου μυοκλονικού σπασμού που φέρει πολλές ονομασίες: έναρξη ύπνου, υπνικός σπασμός, υπναγωγικός σπασμός.

Αυτό που ουσιαστικά συμβαίνει είναι ότι οι μύες συστέλλονται γρήγορα και χαλαρώνουν ξανά, προκειμένου να φέρουν το σώμα στην κατάλληλη κατάσταση για να κοιμηθεί.

Ο υπνικός σπασμός έχει περιγραφεί διαφορετικά από πολλούς ανθρώπους, αλλά σε γενικές γραμμές επικρατεί η άποψη πως έχει την αίσθηση της πτώσης.

Όλως παραδόξως, πολλοί πιστεύουν ακόμη πως είναι η στιγμή που ο δαίμονας σε τρομάζει στον ύπνο.

Που οφείλεται

- Όταν πέφτουμε για ύπνο κουρασμένοι, άυπνοι ή στρεσαρισμένοι, οπότε ο εγκέφαλος εισέρχεται στις φάσεις ύπνου πιο επιθετικά, αλλά το σώμα μας δεν έχει προλάβει να «εγκλιματιστεί». Έτσι αντιδρά με μία χημική έκρηξη η οποία λειτουργεί έτσι ώστε να το ξυπνήσει.

- Τα «τινάγματα» του σώματος είναι αποτέλεσμα της χαλάρωσης του νευρικού μας συστήματος, καθώς το σώμα μπαίνει σε κατάσταση «αναστολής λειτουργίας».

- Η καφεΐνη και ο καπνός μπορούν να αυξήσουν την συχνότητα του φαινομένου και προτείνουν να αποφεύγεται κάθε καφεινούχο ποτό όταν ο ύπνος απέχει λίγες μόνο ώρες.

- Μπορεί να οφείλονται σε μια διαταραχή που ονομάζεται νυκτερινή ή υπνική μυοκλονία. Τότε, το άτομο που την αντιμετωπίζει θα πρέπει να συμβουλευτεί απαραιτήτως νευρολόγο για διερεύνηση του προβλήματός του, καθόσον η μυοκλονία μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα ενός αριθμού παθήσεων, όπως του «συνδρόμου ανήσυχων ποδιών», της «υπνικής άπνοιας», της νόσου του Χάντιγκτον (χορεία του Χάντιγκτον), της επιληπτικής μυοκλονίας κλπ.

- Σε κάποιες περιπτώσεις να οφείλεται σε γενετικό αίτιο, ή ακόμα και σε βλάβη που προκλήθηκε π.χ από έναν τραυματισμό.

Όμως επί της ουσίας, η αιτία των υπνικών σπασμών είναι άγνωστη και ο ύπνος εξακολουθεί να είναι ένα θέμα με άγνωστες πτυχές για την επιστήμη, η οποία ακόμα τον μελετάει.