Εσείς ακόμη να πάρετε αγκαλιά κάποιον;

Κάθε 21 Ιανουαρίου όλοι οι άνθρωποι της Γης χαίρουν ενός μοναδικού συναισθήματος που τους προσφέρει μια αγκαλιά!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες μάλιστα έχει αποδειχθεί ότι ωφελεί τη σωματική και πνευματική μας υγεία.

 

 

Η ιδέα προήλθε το 1986 από τον φοιτητή Kevin Zaborney, ο οποίος έψαχνε ακόμη έναν τρόπο ώστε να προσφέρουμε αγκαλιές στους ανθρώπους που αγαπάμε. Μπορεί να μην έχει καταγραφεί επίσημα ως παγκόσμια ημέρα από  τον ΟΗΕ, αλλά όλες οι χώρες το αναπαράγουν και το υιοθετούν.

 

 

Οι ειδικοί τη θεωρούν ως το καλύτερο φάρμακο ενάντια στο άγχος, τη γρίπη και την κατήφεια.

Μια αγκαλιά μέσα στην ημέρα μπορεί να μας χαρίσει μία καλύτερη ζωή.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, αρκούν μονάχα 10 δευτερόλεπτα αγκαλιάς για να μειωθεί η αρτηριακή πίεση και οι ορμόνες του στρες και να αυξηθούν οι ορμόνες της ευεξίας (όπως η ωκυτοκίνη). «Η θετική συναισθηματική εμπειρία της αγκαλιάς ενεργοποιεί διάφορες βιοχημικές και ψυχολογικές αντιδράσεις», λέει ο επικεφαλής ερευνητής δρ. Γιαν Άστρεμ, ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής στο Λίνκεπινγκ της Σουηδίας.

 

 

Μάλιστα, σύμφωνα με το Carnegie Mellon University της Αμερικής, το μεγαλύτερο αντίδοτο μίας ίωσης βρίσκεται στην... αγκαλιά.

Πρόκειται για μία «φυσική» βιταμίνη που παίρνει ο οργανισμός ώστε να μην προσβληθεί από κάποια ίωση.

Νεότερες μελέτες δείχνουν πως η αγκαλιά βελτιώνει τις κοινωνικές δεξιότητες, καταπολεμά το στρες, ενθαρρύνει την εμπιστοσύνη και βοηθά στο «δέσιμο» του άνδρα με τη γυναίκα.

 

Παράλληλα, φαίνεται πως εντείνει την παραγωγή σεροτονίνης στον οργανισμό, μια ουσία που συνδέεται άρρηκτα με την καλή διάθεση!