Μη τα δίνεις σε ψυχιάτρους...πλύνε τα πιάτα σου

Ναι, σωστά διαβάσατε!

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα κατέληξε στο συμπέρασμα πως το πλύσιμο των πιάτων μπορεί να λειτουργήσει αγχολυτικά και χαλαρωτικά, όταν κάποιος συγκεντρώνεται σε αυτό, αφοσιώνεται δηλαδή στο πλύσιμό τους με φροντίδα και προσοχή. Τα επίπεδα του στρες, η ένταση και ο εκνευρισμός, μειώνονται.

Αντίθετα, όταν κάποιος επιδίδεται στο πλύσιμο των πιάτων αλλά δεν είναι συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνει και όταν μάλιστα μπορεί μέσα του να το θεωρεί αγγαρεία ή να δυσανασχετεί, τότε το άγχος όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά αυξάνεται ή συνεχίζει να υπάρχει.

Οι ερευνητές μελέτησαν 51 μαθητές, όπου τους ζητήθηκε να πλύνουν 18 πιάτα ο καθένας τους, ως μέρος ενός πειράματος. Τους χώρισαν επίσης σε δύο ισάριθμες ομάδες. Η πρώτη ομάδα διάβασε ένα κείμενο 230 λέξεων για την αισθητηριακή εμπειρία του πλυσίματος των πιάτων. Η δεύτερη ομάδα διάβασε πάλι ένα κείμενο 230 λέξεων, αλλά με τεχνικές πλυσίματος των πιάτων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι και στις δύο ομάδες παρουσιάστηκε μείωση στον εκνευρισμό και στην ένταση κατά 27%, ενώ η έμπνευση αυξήθηκε κατά 25%.

 

Ίσως λοιπόν, το πλύσιμο των πιάτων πάψει να θεωρείται αγγαρεία και καθημερινή αιτία σύγκρουσης στο ζευγάρι ή ακόμα και διαμάχη ανάμεσα στα αδέλφια για το "ποιος έχει σήμερα σειρά για το πλύσιμο των πιάτων!", αν το βάλουμε στο μυαλό μας ως μία πράξη που μπορεί να μας ανακουφίσει από το καθημερινό άγχος και στρες, την ένταση και τον εκνευρισμό!

Το μόνο που χρειάζεται να έχουμε στο μυαλό μας είναι πως για να το πετύχουμε θα πρέπει να προσφερθούμε εθελοντικά για το πλύσιμο και να είμαστε συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνουμε. Τελειώνοντας θα δούμε πως έχουμε μεγαλύτερη έμπνευση και λιγότερο άγχος, όπως ισχυρίζονται οι ερευνητές!

Για να γενικεύσουμε λοιπόν το συμπέρασμα της έρευνας, όταν μία πράξη γίνεται συνειδητά, αφοσιωνόμαστε δηλαδή σε αυτήν, βάζουμε μακριά το άγχος ή άλλα συναισθήματα που μας φέρνουν δυσφορία, με αποτέλεσμα να γινόμαστε πιο χαλαροί και με λιγότερο άγχος! Αρκετά λοιπόν μας φορτώνει η καθημερινότητα. Ας προσπαθήσουμε από εδώ και στο εξής να είμαστε συγκεντρωμένοι σε ότι κάνουμε, είτε πρόκειται για πλύσιμο των πιάτων, είτε για το καθάρισμα του σπιτιού, είτε ακόμη και μία βόλτα για διασκέδαση. Η ανταμοιβή θα μας έρθει με το να χαιρόμαστε τη στιγμή, να βρισκόμαστε στο "Εδώ και Τώρα" και να πάψουμε να ασχολούμαστε με παρελθοντικές ή μελλοντικές σκέψεις, όπου στο μόνο που μας οδηγούν είναι το να "χάνουμε τη στιγμή και την απόλαυση!"